Smederevske svetosavske svečanosti – dan četvrti

SMEDEREVO, 22. januar 2020 –  Edukativna muzička predstava za decu “Muzikoplov” od 12 sati u Centru za kulturu, prvi je program Svetosavskih svečanosti ovog četvrtka. Od 18 časova u Narodnoj biblioteci Smederevo biće dodeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola u okviru 7. Svetosavskog literarnog konkursa. Sat kasnije, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu počinje tribina “Sloboda u hrišćanskom iskustvu” a gost je dr Vukašin Milićević, sveštenik i docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Današnji program je, pored ostalih, obeležila izložba „Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“, koja je otvorena večeras u Muzeju u Smederevu i trajaće do 14. februara. Dokumentarna izložba  sadrži dvadeset panoa sa tekstovima koji posetiocima predstavljaju  delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture kao i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i  fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice. Istoimena postavka gostovala je 2017, 2018. i 2019. godine u  Hamburgu i Štutgartu, Novom Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Tršiću, Šapcu, Negotinu i Beogradu.

Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, muzejski pedagog.

Posle otvaranja izložbe izvedena je monodrama „Moj otac Vuk Karadžić“ – sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su, svojevremeno, okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Takođe večeras, u galeriji Centra za kulturu Smederevo otvorena je izložba “Portret na ikoni“, a postavka će moći da se pogleda  do 31. januara.

Autorska izložba „Portret na ikoni“ docenta Biljane Jovanović (Visoka škola – Akademija za umetnosti i konservaciju SPC) okuplja 20 autora sa više od 40 radova koji svoje različite ikonopisačke poetike artikulišu kroz fokus na portret na ikonama svetih, a koje su utemeljene na suptilnoj fuziji stilizovanog portreta ranohrišćanskog i srednjovekovnog crkvenog slikarstva i otvorenog istraživačkog stvaralačkog koncepta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!