Site icon podunavlje.info

Potpisani ugovori za dodelu seoskih domaćinstava interno raseljenima

SMEDEREVO, 20. januar 2020 – U Smederevu su danas potpisivani ugovori za dodelu seoskih domaćinstava sa okućnicom interno raseljenim licima i povratnicima po sporazumu o readmisiji, a u okviru projekta LSG 4 LAP. Ugovori za raseljenje sa područja Smedereva, Smederevske Palanke, Velike Plane i Kovina uručeni su u Smederevu, koje je bilo stožer u realizaciji ovog projekta, a i s obzirom da je ovaj grad primio najveći broj izbeglih – više od 8.000 po podacima iz 2018.

– Smederevo je imalo svojevremeno najveći broj izbeglih i raseljenih, ovde je bio i najveći kolektivni kamp u Srbiji. Nekako smo uspeli da ga zatvorimo, a sada pokušavamo da svakome ko je bio u tom kampu i drugima koji imaju problema pomognemo, da li kroz davanje kuća ili građevinskog materijala ili zapošljavanje i edukaciju – kazala je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Za ukupno 50 porodica interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji biće obezbeđena trajna stambena rešenja; 15 porodica kroz kupovinu seoskog domaćinstva i mali grant za adaptaciju i opremanje domaćistva, a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova. U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.-

Projekat LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo realizuje udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju u saradnji sa Gradom Smederevom i opštinama Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin, s namerom da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri jedinice lokalne samouprave. Projekat finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika” ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Exit mobile version