Site icon podunavlje.info

Planinari Čelika na Bogojavljenskom usponu na Beljanicu

BELJANICA/SMEDEREVO, 19. januar 2020 – Na Krstovdan, pred Bogojavlјenje, održana je tradicionalna akcija Bogojavlјenski uspon na Belјanicu, na 1.339 metara nadmorske visine. U akciji,  koju je organizovao Planinarsko-speološki klub Resava iz Despotovca, okupilo se oko 300 planinara iz više od 30 klubova iz Srbije, a među njima je bilo i 16 članova PSK „Čelik“.

Zborno mesto bilo je nedaleko od planinarskog doma Suvaja na reci Resavici i vodopada Lisine. Po čedno belom snegu, belina koju u gradovima ne možemo videti i doživeti, posle 3-4 sata, kako je ko odabrao tempo kretanja, izlazi se na vrh, sa pređenih 8 kilometara i savladanih 1.000 metara uspona. U to vreme na vrhu je grejalo sunce, a planinari se fotografišu za uspomenu, na vrhu sa koga pogled seže na okolne planine i iz oblaka se vidi i šilјak Rtnja. Pešačenje do polazišne tačke, sa spustom koji je trajao tri sata, sa pređenih 10 km. Planinari su tako prošli zahtevnu deonicu od 18 kilometra za 7-8 sati pešačenja.

Na žalost, ovaj divan uspon nije imao srećan kraj; stariji, iskusni planinar iz Čačka nije izdržao ovaj napor, zastao je pred cilјem akcije, tako da je čitav događaj, zbog ove nesrećne okolnosti, završen u negativnom raspoloženju.

Uz ovu sa Beljanice i informacija da PSK „Čelik“, šampion države u planinarskoj orijentaciji, od 26. januara počinje novi ciklus školovanja za orijentiring i planinarsku orijentaciju. Obuka počinje u 11 sati, u prostorijama kluba, u Smederevu u Karađorđevoj ulici broj 43. Klub je spreman da besplatno obuči sve zainteresovane sugrađane.

Fotografije su iz arhive članova kluba

Exit mobile version