Pro.Tok21/Crveni bedževi: Otvoreno pismo gradonačenici o aerozagađenju

SMEDEREVO, 17. januar 2020 – Aktuelna situacija sa zagađenjem vazduha, kao i konferencija za novinare, koju je juče gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović održala, povod su za otvoreno pismo koje je danas stiglo na naš redakcijski mejl, a kojim su se gradonačelnici, ali i javnosti, obratili iz udruženja ProTok21 i inicijative Crveni bedževi.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovana gradonačelnice,

Obraćamo Vam se otvorenim pismom jer nam je izuzetno drago što se konačno neko od čelnika grada oglasio u vezi sa problemom aerozagađenja u Smederevu, koji godinama tišti naše sugrađane. Da je Vaša konferenciju za novinare, kojom ste se obratili javnosti na ovu temu, održana pre godinu dana, mogli bismo to da pozdravimo kao odgovoran politički čin i jasno izraženu nameru da se ozbiljno pristupi rešavanju problema zagađenja vazduha u Smederevu. Ipak, izražavamo nadu da za prave akcije nikad nije kasno.

ČINJENICE O ZAGAĐENJU U SMEDEREVU

U godišnjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2018. godinu, Smederevo je svrstano u III kategoriju „prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija“ i označeno kao jedan od gradova sa najvećim stepenom aerozagađenja u Srbiji, pre svega u pogledu nedozvoljenih koncetracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 koje u sebi sadrže teške metale i izuzetno su opasne i štetne po zdravlje ljudi.

NOVAC GRAĐANA

Od tada do danas postojala je mogućnost da se planiranjem budžeta opredele i sredstava za smanjenje aerozagađenja u Smederevu, naročito uzimajući u obzir da je Skupština grada tokom prošle godine (2019) usvojila dva rebalansa budžeta. Zato građani Smedereva s pravom pitaju i traže odgovor: koliko je njihovog novca (od 382.705.901 din. planiranih za zaštitu životne sredine – Drugi rebalans od 16.12.2019) utrošeno na realizaciju projekata, sprovođenje aktivnosti i preduzimanje mera za rešavanje problema zagađenosti vazduha u našem gradu?

Molimo Vas da Vi (čija funkcija gradonačelnika nalaže da rukovodite Gradskim većem koje je predlagač budžeta, i naredbodavac ste za njegovo izvršenje) obavestite smederevsku javnost zašto je za zaštitu životne sredine Odlukom o budžetu Grada Smedereva za 2020. godinu od 27.12.2019. god. planirano samo 274.051.000 din. (108.654.901 din. manje nego prošle godine!), kao i – koliko je od tog novca i za koje projekte namenjeno rešavanju problema aerozagađenja?

Takođe, građani bi trebalo da znaju da do 2022. godine nije planirana ni jedna kapitalna investicija koja se direktno tiče realizacije projekta smanjenja aerozagađenosti u Smederevu!

PLAN KVALITETA VAZDUHA I KRATKOROĆNI AKCIONI PLAN

Sa zakašnjenjem od godinu dana, kažete da bi Plan kvaliteta vazduha (kao osnovni dokument kojim se definišu mere koje se moraju preduzeti) trebalo da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Skupštine grada. Najviše nas brine ovo „trebalo bi“. Podsetićemo Vas da je donošenje Plana kvaliteta vazduha zakonska obaveza lokalne samouprave u slučajevima kad je zagađenost vazduha treće kategorije kao što je to kod nas u Smederevu. Isto tako, zakonska je obaveza da javnost bude upoznata sa ovim dokumentom.

Zato je neophodno je da se pre njegovog ozvaničenja sprovede javna rasprava, kako bi on bio što realniji i u korist svih građana, a ne samo papir koji „smo dužni da sačinimo“. Takođe, veoma je važno obratiti pažnju na datum kreiranja ovog Plana, odnosno na pitanje – da li je još uvek aktuelan i realan? U njegovoj izradi treba da učestvuju predstavnici civilnog sektora i Železare, jer će jedino na taj način u potpunosti biti zaštićen javni interes.

U ovom trenutku, kad je zagađenje svakodnevno, neophodniji je Kratkoročni akcioni plan, takođe propisan Zakonom. Morao bi da se hitno sačini, kako bi šteta bila što manja. Jedan od primera hitnog delovanja: građani moraju da se javno obaveste kad da ne izlaze napolje (što takođe Zakon propisuje).

GRADSKI SAOBRAĆAJ I JAVNI PREVOZ

Pominjete gustinu saobraćaja kao jedan od najvećih uzročnika zagađenja vazduha, u čemu se sa Vama u potpunosti slažemo. Postavlja se samo pitanje, šta je to do sada sprečavalo nadležne organe lokalne samouprave da, osim postavljanja kamera i ležećih policajaca, u skladu sa Zakonom, donesu odgovarajuće odluke koje se odnose na redukciju saobraćaja u gradu i poboljšanje gradskog prevoza?

KONVERZIJA KOTLARNICA

Takođe, da bi građani mogli na pravi način da sagledaju dosadašnje korake lokalne samouprave u borbi za čistiji vazduh u Smederevu, trebalo je istaći u koliko je to škola izvršena konverzija kotlarnica sa fosilnih goriva na ekološki prihvatljivija, i u koliko još škola bi to trebalo da se uradi? Što se tiče gradskih kotlarnica za daljinsko grejanje, koje koriste mazut, nemate li utisak da se taj proces mora ubrzati? Ako se nastavi ovim tempom, njihova konverzija će biti završena za desetak godina, možda!

SISTEMSKA REŠENJA

O izrečenim planovima na konferenciji za novinare kao što su subvencije, prelazak na gas itd. mogli biste pričati iznoseći rokove i konkretne korake jer su građani Smedereva umorni od uopštenih obećanja. Građani traže dela.

Poštovana gradonačelnice,

kao što vidite, mnogo je pitanja koja zahtevaju odgovore i mnogo posla pred svima nama. Hajde da ne gubimo vreme i energiju na analizu dosadašnjeg delovanja i traženje krivca. Hajde da se ovog puta, kad je u pitanju zdravlje i kvalitet života svih nas, zaista konstruktivno uključimo svi i popravimo stanje u našem gradu. Mi iz udruženja Pro.Tok21 izražavamo i spremnost i želju da se u što skorijem vremenu sastanemo sa Vama, poklonimo Vam crveni bedž i razgovaramo na ovu temu u cilju pronalaženja rešenja koja će omogućiti našim Smederevcima da udišu čistiji vazduh. Vi ste na potezu!

Da Smederevo prodiše!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!