Najavljene 31. Smederevske svetosavske svečanosti

SMEDEREVO, 17. januar 2020 – Članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje i kulturu, Svetlana Mihajlović i Marina Tirnanić, i Vesna Mladenović, direktorka OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, ovogodišnjeg domaćina, najavile su danas Smederevske svetosavske svečanosti.

“Radi negovanja svetle svetosavske tradicije, oživljavanja lika i dela najvećeg srpskog prosvetitelja, onoga koji je srpski narod oplemenio iskrom duhovnosti, učeći nas dobroti i mudrosti, Grad Smederevo ovog januara organizovaće po 31. put Smederevske svetosavske svečanosti, uz obeležavanje značajnih jubileja. Bogatim umetničkim i obrazovnim programima, u čijoj su pripremi učestvovale sve ustanove kulture, obrazovanja SPC i lokalna samouprava, dostojanstveno će se i ove godine obeležiti Svetosavlje u Smederevu”, čulo se pored ostalog na konferenciji za novinare organizovanoj u prostorijama Srpske napredne stranke.

Ovogodišnje 31. Smederevske svetosavske svečanosti biće održane od 20. do 27. januara. Tokom manifestacije, koja će trajati nedelju dana, najavljene su izložbe, susreti sa književnicima, smotra slavskih kolača, tribine, radionice, predstave za najmlađe, a biće dodeljene i nagrade na literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola u Podunavskom okrugu.

Svetosavska akademija biće održana, ne kako je prvobitno objavljeno u nedelju, već u petak, 24. januara od 19 časova u smederevskom Centru za kulturu. Besediće profesor doktor Aleksandar Milanović, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima beogradskog Filološkog fakulteta. U umetničkom programu nastupiće Ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, Crkveni hor “Sloga”, učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”. U okviru svečane akademije, istaknutim pojedincima i pravnim  licima, biće dodeljena Svetosavska povelja, za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva i Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih za najuspešnije rezultate i ostvarenja učenika i studenata, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Svi programi su besplatni za posetioce, a u nastavku informacije objavljujemo i kompletan program ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!