Site icon podunavlje.info

Prođoše praznici, najvećim delom, sad da probamo detoksikaciju, može?

15. januar 2020 – Srpska Nova godina prođe, bio Božić, bila i „ona“ Nova godina… Praktično je od Svetog Nikole počelo krkanje, a sad je, ako se izuzme Sveti Jovan, koji ipak nije među najbrojnijim slavama, na snazi zatišje. Prava prilika da se dovedemo u red. Jer, Srbija je na neslavnom drugom, odnosno trećem mestu, po broju smrti, pogotovo u januru, koje su posledica kardiovaskularnih bolesti. Ispred nas su samo Rusija i Ukrajina, s tim što, kako koje godine, mi budemo drugi a Ukrajina treća i obrnuto. Rusi se „ne daju“, mada stručnjaci kažu da je kod njih, osim neumerenosti u jelu i piću, dodatni uzrok velike smrtnosti u januaru i hladno vreme, koje takođe ugrožava srce.

Dakle, šta nam je činiti? Ono što je do nas. Pre svega, u ishrani, birajte namirnice sa malo zasićenih masti, trans masti i natrijuma, savetuje sajt heart.org. Kao deo zdrave ishrane, jedite više voća, intregralnih žitarica bogatih vlaknima, ribu – začudo, najbolje masnu, i to najmanje dva puta nedeljno, zatim orašaste plodove, mahunarke i semenke. Pokušajte da jedete i neke obroke bez mesa.  Izaberite mlečne proizvode sa nižom masnoćom i živinu, ali bez kože. Ograničite napitke zaslađene šećerom.

Drugi organ na udaru tokom praznika je jetra. Nakon reda prasetine, sarmi, kolača, naravno i pića u količinama… Nekoliko namirnica mogu da nam pomognu da očistimo organizam. Portal myliverexam.com preporučuje avokado, koji je bogat glutationom. Ovaj antiokisdant prisutan je u telu, a funkcija mu je da zaštiti ćelije od oksidacije i očistiti ih od teških metala. Pošto avokado kod nas i nije baš neka popularna voćka, koja se svakodnevno viđa na srpskim astalima, mogu da posluže jabuke, koje su bogate pektinom i olakšavaju proces čišćenja jetre. Sok od jabuke takođe se preporučuje za detoksikaciju, baš kao i paradajz i spanać, koji podstiču proizvodnju probavnih enzima jetre. I cvekla i šargarepa  su bogate flavonoidima i beta-karotenom, što sve pomaže jetri da se regeneriše i obavi svoju pročišćavajuću ulogu.

Kad već ne možemo da biramo da dišemo zdravo, makar da pokušamo da jedemo zdravo… I preteknemo, što bi rekli naši stari, još koju godinicu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version