Tradicionalna planinarska akcija Božićni uspon na Rtanj

RTANJ/SMEDEREVO, 12. januar 2020 – Planinarski klub „Čelik“ je juče učestvovao u akciji Božićni uspon na Rtanj, koja je ove godine održana po 37. put u organizaciji OPSD “Dragan Radosavlјević“ iz  Zaječara.

Planinarska akcija je podrazumevala uspon na Rtanj iz dva smera: severnog i južnog. Odluka, kojim smerom će se penjati, lični je izbor svakog od planinara. Južni smer je nešto manje zahtevan, jer je uspon nešto blažim padinama, sa nešto manje uspona oko 1100, dok sa severa ima uspona nešto preko 1200 metara. Planinari „Čelika“, koji su u ovoj akciji učestvovali sa 23 člana, opredelili su se većim delom za severnu stranu.

Grupa sever je išla planiranom maršrutom: Motel Balašević – Separacija – Polazak na severnu stranu do prvog vidikovca na 750 mnv, pa onda izlaz na drugi vidikovac 1132 mnv – Izlazak na greben, sedlo 1363 mnv, za završni uspon – Vrh šilјak 1570 mnv – Silazak južnom stranom do naselјa Rtanj – Motel Balašević.

Grupa jug je išla iz naselјa Rtanj sa izlaskom na vrh i povratak istim putem nazad.

Po nezvaničnim, preliminarnim podacima organizatora, u ovogodišnjoj akciji je učestvovalo više od hiljadu planinara iz oko 90 klubova iz Srbije. 

Fotografije su iz arhive članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!