Site icon podunavlje.info

Pobednik dobio novu konstrukciju od nerđajućeg čelika

SMEDEREVO/BEOGRAD, 12. januar 2020 – Restauracija Pobednika teče prema planu. Završena je  ugradnja nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture, a sledeći korak je postavljanje konstruktivnih elemenata za koje će skulptura biti vezana na vrhu stuba. Time se radovi vezani za stabilnost i sigurnost Pobednika završavaju, objavljeno je na zvaničnom twitter profilu PobednikSK.

U toku decembra okončani su i veoma delikatni poslovi na konzervaciji stuba i postamenta, čime su stvoreni uslovi za postavljanje dela noseće konstrukcije skulpture na vrhu stuba kako bi Pobednika na Kalemegdanu dočekali potpuno spremni.

Biće to, kako se moglo čuti početkom ove sedmice, na Sretenje. Naime, Pobednik je, u ateljeu Zorana Kuzmanovića na Jugovu, tokom protekle nedelje imao dve posete. Prvo ga je obišao Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, od koga se moglo čuti ovo o Sretenju kao datumu kada bi spomenik trebalo da se vrati na Kalemegdan. Zatim je Pobednika u ateljeu posetio i Balša Božović, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, koji je pa zatražio uvid u konzervatorsku dokumentaciju, koju bi, kako je objasnio, prosledio stručnim licima, da struka, a ne političari, kaže da li sa Pobednikom ide sve u najboljem pravcu.

Tako se Pobednik, ni kriv ni dužan, našao i u dnevnopolitičkoj upotrebi. Podsećamo, Pobednik se nalazi u ateljeu na Jugovu, na restauraciji i sanaciji, nosilac posla je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a realizuje ga smederevski vajar Zoran Kuzmanović, o čemu ste mogli da čitate i na našem portalu. Prvobitno je kao vremenski okvir za završetak radova i vraćanje skulpture na postament bilo pomenut kraj februara, ali je Dan državnosti, izgleda, izabran kao datum da se Pobednik, obnovljen i doteran, vrati odakle je krenuo.

Foto. twitter.com/PobednikSK

Exit mobile version