Broj poseta Malom gradu Smederevske tvrđave iz godine u godinu sve veći

SMEDEREVO, 12. januar 2020 – Prema zvaničnim podacima JP „Smederevska tvrđava“, protekle, 2019. godine, ostvareno je oko 40.000 poseta Malom gradu Smederevske tvrđave, ili u brojku tačno 39.657. U tu cifru nije uračunato 20.000 posetilaca tokom “Bitke nacija”, tačnije 19.452, što ukupno daje broj od oko 60.000, čime je ostvaren skok od 20 odsto u odnosu na broj posetilaca u 2018. godini.
U ovaj broj, onih sa kupljenim ulaznicama javnog preduzeća, takođe ne ulazi ni 5.000 posetilaca pozorišnog festivala “Teatar u tvrđavi” , tokom 6 dana njegovog održavanja, 3.000 ljubitelja filma koji su došli na “Dunav film fest”, za njegovih u 5 dana, baš kao i 2.000 onih koji su došli na muzički festival  “Tvrđava muzike”, u 3 dana njegovog trajanja,  4.000 posetilaca Međunarodne izložbe pasa, za njena dva dana održavanja, i oko 1.000 posetilaca ostalih manjih dešavanja. Sve to bi onoj prvoj brojki, od 60 hiljada, dodalo još neki 15.000.
Tu je i “Smederevska jesen”, kada tokom tri dana njenog trajanja tvrđavu poseti oko 300.000 ljudi, oko 100.000 dnevno, od čega njih 60.000 obiđe Mali grad. Naravno, pored posetilaca manifestacija, u ovom prostoru je svakodnevno i više stotina šetača i rekreativaca koje tvrđava mora da dočeka čista i uredna.

Ipak, prošla godina ostaće upamćena po jednom izuzetnom međunarodnom događaju, koji bi mogao da, u nekoj formi, postane tradicionalan i da Smederevsku tvrđavu ustoliči u svetsku srednjovekovnu prestonicu. Naime, u maju 2019. godine Srbija i Smederevska tvrđava bili su domaćini jubilarnog, desetog Svetskog prvenstva u istorijskim srednjovekovnim bitkama.

Na početku pomenuta „Bitka nacija“ je najveći srednjovekovni festival na svetu koji je u Srbiji dostigao novi nivo učešćem 2.000 boraca iz više od 40 zemalja koji su se nadmetali u 14 zvaničnih kategorija borbi. Svake godine „Bitka nacija“ donosi nešto novo za svoje sledbenike, a u 2019. godini to je bila slavna masovna bitka u kojoj se borilo 150 protiv 150 vitezova. Po prvi put, sa 300 boraca na terenu, gledaoci su mogli da iskuse istinski duh srednjovekovnog ratovanja, da vide pravu hrabrost boraca i stratešku veštinu zapovednika.

Prema ocenama organizatora, međunarodnog sastava, mesto održavanja – Smederevska tvrđava, idealno je za spektakularne masovne borbe. Deseta „Bitka nacija“ postala je zaista jedinstven događaj koji je po pripremama i pokrivanju nadmašio sve takve i slične proteklih godina. Tom prilikom, kako je rečeno, 20 000 posetilaca i turista specijalno je došlo tokom nekoliko dana trajanja ovog izuzetnog i  uzbudljivog događaja, a oko milion ljudi pratilo je sve to putem društvenih medija i TV kanala. Odavde je po prvi put održan prenos uživo na pet različitih jezika. Predstavnici medija nisu napuštali mesto, svakog dana slalo se na desetine izveštaja na različitim jezicima.

Učesnici iz 40 različitih zemalja otkrili su veliko gostoprimstvo Smedereva i  njegovih građana. Gotovo da nema ikog od njih koji nije rekao da je „Bitka nacija“  u Srbiji postala najbolji događaj za celokupno  postojanje jedinstvenog sporta kakav je istorijska srednjovekovna bitka.

Sve komunalne službe Smedereva su tih dana bile aktivne da opravdaju poverenje koje je grad  dobio u organizaciji ovog spektakularnog događaja. Svi smeštajni kapaciteti u gradu bili su u potpunosti rezervisani tokom  događaja,a posetioci su takođe bili smešteni u Požarevcu, Pančevu, Kovinu i Beogradu. U Smederevu je čak bilo i restorana i pabova koji su imali natpise „Knights friendly“,  nudeći posebne obroke ili popuste za učesnike.

Nakon uspeha ovog neverovatnog događaja i uz najveće interesovanje domaće publike za  istorijske srednjovekovne bitke, Smederevo ima savršenu priliku da privuče učesnike iz različitih zemalja i pretvori Smederevsku tvrđavu u mesto održavanja godišnjeg srednjovekovnog festivala posvećenog istoriji poslednje srednjovekovne prestonice srpskog Despota. Jer, tu su savršeni uslovi koje Tvrđava pruža za epske masovne bitke koji, uverili smo se to prošlog leta, izazivaju ogromno interesovanje. Smederevska tvrđava može tako da se pretvori u najposećenije mesto u zemlji, pošto ima sve potrebne sadržaje za domaćina najvećeg mogućeg srednjovekovnog festivala, sa konjičkim turnirima i masovnim viteškim borbama.

Hoćemo li iskoristiti šansu i nastaviti da promovišemo svetu Smederavo kao glavni svetski centar za srednjovekovne događaje? JP „Smederevska tvrđava“ je spremna za to, poručuje Goran Jovšić, direktor.

Foto: JP Smederevska tvrđava, visitsmederevo.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!