Kako sačuvati jelku sa busenom i spremiti je za presađivanje

8. januar 2020 – Poštujući apele „zelenih“ ili sopstvenu savest i osećanje obaveze prema prirodi, neki od nas su uoči praznika kupili jelku sa busenom. Praznici dolaze i prolaze, a da jelka ne bi završila kao njene nesrećne posečene koleginice, treba poštovati nekoliko ne preterano komplikovanih pravila.

Prvo, da bi se jelka što bolјe održala u sobnim uslovima, tokom ovih prazničnih dana, potrebno je da se redovno orošava, prska i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kako bi bila održana umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolјe na mesto sadnje, potrebno je da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolјe bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, možete da bude i prostorija bez dnevnog svetla, ali sa nižom temperaturom, a tek potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Prebacivanjem jelke u hladniju prostoriju počinje njena adaptacija na predstojeće uslove, jer ako je odmah iz toplog izbacimo na minus koji je napolju, drvo neće moći da pretrpi toliko stres. I sadnju treba obaviti kada zemlјa nije zamrznuta, kaa spolјna temperatura nije ispod nula stepeni, koliko zbog praktičnih razloga, teškog iskopavanja mesta gde će biti posađena, još više zbog opstanka samog drveta.

Ovde treba napomenuti da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažlјivo treba da bude odbrano mesto, zbog toga mora se povesti računa da sadnica ne bude posađena blizu objekta ili nadzemnih instalacija.

Ovo nismo izmislili mi, ovo su saveti stručnjaka.

Foto/ilustarcija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!