Site icon podunavlje.info

Stub i postament gotovi – čeka se da Pobednik stigne iz Smedereva

BEOGRAD/SMEDEREVO, 30.12.2019 – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom twitter nalogu, koji je otvoren  povodom rekonstrukcije i restauracije Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi, objavila je danas da su u toku decembra završeni delikatni radovi na konzervaciji stuba i postamenta. Sledi postavljanje dela noseće konstrukcije skulpture na vrhu stuba kako bi Pobednika dočekali potpuno spremni, navodi se u objavi.

Skulptura Pobednika, podsetimo, nalazi se u Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, gde su u toku radovi na njenom sređivanju i osposobljavanju da preživi barem narednih sto godina. Tokom decembra se radilo na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture. Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet, a ono bi trebalo da obezbedi trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba.

Demontaža bronzane skulpture obavljena je  sredinom oktobra 2019. godine, kada je statua preneta u Kuzmanovićev atelje na kompletnu reparaciju, koja bi trebalo da bude završena do kraja februara, kako bi na proleće statua bila vraćena na mesto na kome se nalazil. Rekonstrukcija i restauracija spomenika podrazumeva ispitivanje stanja bronzane skulpture i stuba, statičku sanaciju, restauraciju, konzervaciju same skulpture ali i kamene obloge, stuba i postamenta.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Foto: https://twitter.com/PobednikSK/status/

Exit mobile version