Site icon podunavlje.info

Počinje dvanaesta Smederevska liga u streljaštvu

SMEDEREVO, 26. decembar 2019 – U petak, 27. decembra počinje 12. Smederevska liga u streljaštvu. Liga je jedinstvena po tome što u istoj konkurenciji okuplja mlade talente, legende sportskog streljaštva i rekreativce koji se takmiče serijskom vazdušnom puškom.

Najuspešniji takmičar je Novica Petrović koji je ukupni pobednik svih 11 dosadašnjih liga, a sa osam održanih kup takmičenja ima 6 pobeda. Ekipno u muškoj konkurenciji najviše titula imaju timovi „Kore Mig“ i „Juteks“ po tri i „Želvoz“ dve. Kod dama najtrofejnija je Milena Kitić sa 4 uzastopne titule od početka lige 2009. pa do 2012. Jelena Tasić je pobeđivala tri puta. Kitićeva ima i dve titule sa Smederevskog kupa, kao i Marija Aničić i Mladena Ristić. Milena Kitić je prestala da nastupa u ligi iz zdravstvenih razloga, ali je uvek tu podrži i navija za sve svoje nekadašnje klupske kolege i prijatelje. Najbolja ženska ekipa je „New Press“ sa četiri titule i Policijska uprava sa dve. JKP „Vodovod“ je preduzeće koje je redovno uzimalo učešće u ligaškom takmičenju u streljaštvu sa oba tima, muškim i ženskim, iako u svojim redovima nisu imali nijednog člana koji je imao bilo kakvog iskustva u ovom sportu, osim nastupa na radničkim sportskim igrama. ZC „Sveti Luka“ je takođe, nastupao sa obe ekipe, a ženska, koju su predvodile Tatjana Đorđević i Vesna Nešić, uvek je bila u konkurenciji za medalje. „EPS“ je u svojoj ekipi imao odlične pojedince Sašu Mišića i Novicu Popovića, koji su svojim rezultatima ekipu stalno držali u vrhu. Sindikat Železare, kasnije HBIS redovni je učesnik lige u obe kategorije. Vredi još istaći da su učešće u ligi uzimali i Opština odnosno Gradska uprava Smederevo, SUD, Okružni zatvor, Sportska hala i mnogi drugi, a od 2016. zvanično i strelci iz Aranđelovca, koji su za samo dve godine uspeli da postanu jaka konkurencija domaćim takmičarima i time podignu ukupan nivo lige i takmičenje učine neizvesnijim i dinamičnijim. Ove godine učestvovaće i strelci iz novoformirane Streljačke družine „Jasenica“ iz Smederevske Palanke.

Zbog svega toga liga i u novoj sezoni 2019/2020. otvara svoja vrata svim zainteresovanim pojedincima i ekipama, bilo da su iz Smedereva ili nekog drugog mesta. Svakom strelcu biće obezbeđeno oružje, dijabole, streljačka oprema, stručno osoblje i dva termina nedeljno za trening. Učešće podrazumeva nastup u svih sedam kola lige sa profesionalnim sudijama i kompletnom organizacijom. Rezultati ovogodišnje lige biće objavljivani u sredstvima javnog informisanja. U sklopu lige je i završno veče sa proglašenjem pobednika, a organizator obezbeđuje pehare, medalje i diplome za najbolje tri ekipe, kao i za najbolja tri pojedinca u muškoj i ženskoj kategoriji. Detaljne informacije mogu se dobiti na strelištu u Sportskoj hali Smederevo ili na fejsbuk stranici Streljačke družine Smederevo.
Pojedinci i ekipe, u muškoj i ženskoj konkurenciji, imaju pravo nastupa na svih sedam kola, a pet najboljih rezultata bodovaće se za konačan plasman u pojedinačnoj i šest u ekipnoj konkurenciji. Strelci se takmiče po pravilniku Streljačkog saveza Srbije za disciplinu serijska vazdušna puška 20 dijabola. Plasman u finale za Smederevski kup obezbediće 8 najboljih pojedinaca u obe kategorije, koji će zatim nastupati i u mešovitim parovima. Finale kupa i takmičenje u mešovitim parovima održaće se po pravilima iz međunarodnog programa, odnosno po sistemu eliminacija.
Ligu organizuju Streljačka družina Smederevo i Streljački klub „Heroj Srba“, pod pokroviteljstvom Streljačkog saveza Smedereva.

Prvo kolo 12. Smederevske lige u streljaštvu zakazano je za petak 27. decembra od 18 časova.

Exit mobile version