Site icon podunavlje.info

Završen projekat „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“

POŽAREVAC/VELIKA PLANA, 20. decembar 2019 – U Požarevačkoj gimnaziji, koja je jedna od sedam partnerskih škola, Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane organizovalo je konferenciju – završnu aktivnost Projekta „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“, na kojoj su predstavljeni rezultati. Кonferencija je okupila timove vršnjačkih medijatora i njihove nastavnike – supervizore iz partnerskih srednjih škola, učesnike konkursa za filmić, predstavnike Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, lokalnih samouprava, relevantnih institucija, stručnjake i predstavnike medija iz Velike Plane, Smederevske Palanke, Požarevca, Velikog Gradišta, Кučeva i Despotovca.

Projekat je sprovelo Udruženje „Svet reči“ iz Velike Plane uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a u okviru Nacionalne strategije za mlade, a u partnerstvu sa sedma srednjih škola: Gimnazijom iz  Velike Plane, Palanačkom gimnazijom, Srednjom školom „Žikica Damnjanović“ iz Smederevske Palanke, Požarevačkom gimnazijom, Srednjom školom „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta, Srednjom ekonomsko-trgovinskom i mašinskom školom iz Кučeva i Tehničkom školom iz Despotovca.

Dodeljene su zahvalnice za doprinos realizaciji projekta školskim timovima za medijaciju, direktorima škola, predstavnicima Školske uprave Požarevac, najistaknutijim pojedincima, institucijama i medijima.  

Projekat „Кul je da znaš! Vršnjačkom medijaciom protiv nasilja“ se bavi problemom koji,  na žalost, pogađa sve veći broj škola. Njegova realizacija doprinela je  unapređivanju načina za rešavanje konflikata i prevazilaženje nesporazuma u kome se treća, neutralna strana pojavljuje u ulozi medijatora kao i unapređivanju procesa komunikacije između vršnjaka, strana koje su u konfliktu, odnosno sukobu.

Učenici koji su prošli obuku za školske timove medijatora, a njihovi nastavnici, koji imaju ulogu supervizora, ovladali su  veštinama medijacije, kako bi lakše mogli da prepoznaju nasilne situacije i  da znaju kako da reaguju.

Učenici-medijatori u svojim školama su postali aktivni u rešavanju problema koji se javljaju u njihovom okruženju, naučili su da na  pozitivan način reše konfliktne situacije i spremnije preuzimaju odgovornost.

Na 140 radionica vršnjačkih medijatora koji su u svojim školama obučili grupe odeljenjskih medijatora učestvovalo je oko 4.000 mladih. Oformljenih sedam školskih timova medijatora u svojim školama posredovalo je u vršnjačkim sukobima i tako bili podrška timovima za zaštitu dece i mladih od zlostavljanja i zanemarivanja.

U sedam srednjih škola obuhvaćenih projektom organizovana je 21 manifestacija koja promoviše nenasilje, na kojima je učestvovao veliki broj mladih, prosečno oko 200, ukupno dakle oko 4.200 mladih

Učenici iz sedam srednjih škola i  tri osnovne koje nisu bile direktno uključene u projekat, učestvovali su na Кonkursu za filmić na temu medijacije kao načina rešavanja sukoba. Na Кonkurs je pristiglo 22 filmića, a mđu osnovcima koji su poslali svoje filmiće su i deca koja su smeštena u hraniteljskim porodicama u Miloševcu. Pobednici proglašeni su na završnoj konferenciji.

Exit mobile version