Site icon podunavlje.info

Kovin: Preuranjena odluka ili „Puj pike“… – Sanja Petrović povukla ostavku

Izvor: kovinac.rs, KOVIN, 20. decembar 2019 – Sanja Petrović (zvanično) ostaje na funkciji predsednice opštine, Zoran Nikolić biće i dalje njen zamenik, a nije „pala“ ni devetočlana opštinska vlada (Opštinsko veće) kako je najavljeno pre nekoliko dana.
Ovo je glavna vest sa, najverovatnije poslednje (radne) sednice Skupštine opštine u ovoj kalendarskoj godini.
Umesto da akcenat, u danu kad pola Srbije slavi patarice najveće srpske slave (a druga polovina ide u goste), bude na skupštinskoj tački u kojoj su odbornici usvojili jednu od najvažnijih odluka (budžet za 2020.), primat je odnela ona o „ukidanju“ prve tačke – ostavke predsednice opštine.
Istina, oni koji malo pomnije prate lokalna politička dešavanja, znali su unapred – vest o povlačenju ostavke pronela se čaršijom par dana pre današnje sednice.
Danas je samo ozvaničena.
Predsednik SO Zoran Bradanji je otpočeo sednicu informacijom da je Sanja Petrović povukla ostavku i predložio „skidanje“ ove tačke s dnevnog reda, što je skupštinska većina jednoglasno usvojila (prisutno 38 od 45 odbornika pošto opozicija od februara bojkotuje SO, ali i ostale organe lokalne vlasti ).
Zvaničnog obraćanja predsednice, kao ni kod podnošenja ostavke – nije bilo.

Po okončanju  sednice zamolili smo predsednicu za detaljnije objašnjenje, ali je sve stalo u „…piše sve“.
Malo govorljiviji od bivše-sadašnje-buduće predsednice bili su neki drugi.

Koalicioni partneri iz redova SPS-a i Jedinstvene Srbije vele da nemaju nikakav zvaničan stav („ne obaveštavaju nas“), ali da je najverovatniji razlog povlačenja ostavke to što je (malo) preuranjena.
Jer, kažu, još nije izvesno kad će biti održani republički izbori u koje bi trebalo da se „utope“ i ovi lokalni.
U pregovorima republičke Vlade sa evropskim emisarima (o predizbornim uslovima) licitira se sa datumima koji sežu do kraja maja naredne godine (što je isuviše dug period za vakuum, tačnije Privremeni organ u lokalu).
„Nije isključeno da se izbori pomere i za septembar naredne godine“, kaže nam izvor blizak redovima SNS-a i dodaje da ćemo kroz, otprilike, mesec dana, doživeti još jednu ostavku aktuelne predsednice.
U prevodu – sve se diktira „odozgo, iz vrha stranke.“
Da su lokalni izbori (u paketu s parlamentarnim i pokrajinskim) izvesni u 2020., potvrđuje nam ovaj izvor pričom da kovinski naprednjaci imaju spremnu listu koja je nedostupna ovdašnjem članstvu.
Na kraju, zamolili smo za mišljenje i one koji su zvanično u bojkotu:
„Neozbiljno ponašanje. Njen postupak govori o tome koliko poštuje koalicione partnere (koji nisu znali za ovaj njen čin), odbornike, koji ili bojkotuju rad SO ili samo izglasavaju ćutke, na kraju i same građane koji su je birali. U prevodu – predsednica radi na komandu“, kaže Srđan Vukša, predsednik kovinskih demokrata, koji se slaže s gore neimenovanim političkim oponentom da ćemo ostavku „gledati“ i u repriznom terminu.
Usput, Vukša je na današnjoj sednici SO imenovan za šefa opozicione grupe Savez za Kovin umesto dosadašnjeg dr Vladimira Tasića.
Kad smo kod kadrovskih promena, još jedino vredno pomena sa današnje sednice SO Kovin jeste i ta da se odbegli socijalista Goran Vujović vratio Odborničkoj grupi (SPS-a) Pokrenimo Kovin.

Svih 23 tačaka izglasano je bez i jedne jedine reči diskusije!

Exit mobile version