Pretovar u lukama za 10 posto veći ove nego prošle godine

BEOGRAD, 19. decembar 2019 – Agencija za upravlјanje lukama održala je pete redovne godišnje konsultacije sa grupacijama za luke i pristaništa, rečno brodarstvo i brodske agente. Ova godina je, kako se moglo čuti na konsultacijama, bila uspešna za teretni i putnički saobraćaj na rekama u Srbiji; očekivanja su da će u srpskim lukama biti pretovareno oko 13,5 miliona tona tereta, što je 10 odsto više nego u prethodnoj godini.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, ovogodišnja nautička sezona je rekordna. Međunarodna putnička pristaništa u Srbiji dočekala su 1.539 pristajanja kruzera, za trećinu više nego u prošlogodišnjoj sezoni. Broj ukrcanih i iskrcanih putnika veći je za 30 odsto, pa je tako zabeleženo više od 208.000 upotreba obale.

Vlada Srbije je na predlog Agencije do sada proglasila 21 lučko područje, među kojima je 10 teretnih luka i osam međunarodnih putničkih pristaništa, a očekuje se da će u narednom periodu biti proglašena još četiri, među kojima je i prva marina u Srbiji u opštini Kladovo.

Informacija i foto: Agencija za upravljanje lukama

Skorašnji članci

error: Content is protected !!