Građanima ukinuta ekološka taksa – zagađenje im ostavljeno

SMEDEREVO, 19. decembar 2019 – Vlada Srbije izmenila je ranije usvojenu Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, o čijem sadržaju ste mogli da se informišete i na ovom portalu, tako da građani Srbije, ipak, neće plaćati eko-taksu od 1.200 dinara godišnje po domaćinstvu. Ostaje ono da će taksu plaćati privredni subjekti, u skladu sa svojom delatnošću, podeljeni u tri grupe „prema tome kako utiču na zagađenje životne sredine, na one koji imaju veliki, srednji i mali uticaj na prirodu“.

Kakav uticaj „na prirodu“, valjda i na ljude kao deo te prirode, imaju zagađivači mogli su ovih dana da osete Smederevci, kada su se „popeli“ na vrh Evrope po količini čestica PM10 u vazduhu. Dodatno uznemirenje izazvala je i činjenica da je očitavanje sa merne stanice Centar u Smederevu naprasno nestalo nakon „rekorda“. Objašnjenje sa jedinog zvaničnog mesta, iz Agencije za zaštitu životne sredine, glasilo je da je „merna stanica trenutno van funkcije zbog radova na uređenju susedne ulice“. Isključena je struja zbog radova, a ni merna stanica ne može bez nje. Reč je o Đušinoj ulici, koja je, nije da nije, u rekonstrukciji. I zaista, posle nekoliko sati, podaci su se ponovo pojavili i na sajtu Agencije i na svim ostalim koji ih prenose. Ne mnogo bolji, jeste da su daleko od neslavnog rekorda, ali su još uvek daleko od dozvoljenih vrednosti (vidi slike).

U međuvremenu se oglasio i Pokret „Tvrđava“, koji je, najzad, uspeo da dobavi podatke o količini nezdravih čestica sa merne stanice Carina-Smederevo. Naime, otkada je instalirana stanica na Carini Smederevci su bili u čudu; kako je u centru takvo i toliko zagađenje, a na Carini „vazdušna banja“. Razlog je jednostavan; instrumenti na Carini nisu prenosili podatke, one najbitnije, o koncentraciji čestica PM10, pa ni onih PM2,5 i PM1. Sada kada su, najzad, objavljeni, ispostavilo se da je, i tamo, 102 dana u godini njihova koncentracija bila iznad dozvoljenih granica!

Ali, na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine i dalje nema podataka o koncentraciji štetnih čestica u vazduhu na Carini, samo oni o azot-dioksidu i ugljen-monoksidu.

Dakle, taksa za domaćinstva je ukinuta, a vi sa zagađenjem vidite šta ćete, kao da kaže Vlada, mi ćemo da im uzmemo pare.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!