Završnica Projekta „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“

VELIKA PLANA, 17. decembar 2019 – Konferencija, kao završni deoProjekta „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“, na kojoj će biti predstavljeni rezultati, biće održana u Požarevačkoj gimnaziji, jednom od partnera u projektu, ove srede od 12 do 15 časova.

Projekat realizuje Udruženje „Svet reči“ iz Velike Plane uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a u okviru sprovođenja nacionalne strategije za mlade i u partnerstvu sa sedam srednjih škola: Gimnazija Velika Plana, Palanačka gimnazija, Srednja škola „Žikica Damnjanović“ Smederevska Palanka, Požarevačka gimnazija, Srednja škola „Miloje Vasić“ Velikog Gradište, Srednja ekonomsko-trgovinska i mašinska škola Kučevo, Tehnička škola Despotovac.

Konferencija će okupiti timove vršnjačkih medijatora i njihove nastavnike – supervizore iz sedam partnerskih srednjih škola, učesnike Konkursa za FILM-ić, direktore škola,  PP službe, predstavnike Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, lokalnioh samouprava, relevantnih institucija, značajne pojedince, stručnjake, predstavnike medija.

Ispred Tima za zaštitu od nasilja, okupljenima će se obratiti Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete. Organizatori će tog dana dodeliti nagrade za najbolje filmiće, a najistaknutijim pojedincima, institucijama i medijima biće uručene zahvalnice za izuzetan doprinos realizaciji Projekta, najavila je za Podunavlje.info Jelena Zlatkova, autorka i koordinatorka projekta

O projektu

Projekat „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijaciom protiv nasilja“ se bavi veoma važnim problemom koji , na žalost, pogađa sve veći broj škola. Njegova realizacija doprinela je  unapređivanju načina za rešavanje konflikata i prevazilaženje nesporazuma u kome se treća, neutralna strana pojavljuje u ulozi medijatora kao i unapređivanju procesa komunikacije između vršnjaka, strana koje su u konfliktu, odnosno sukobu.

Vršnjačka medijacija pomaže  nastavnicima, učenicima, roditeljima da sagledaju probleme koje imaju, otkriju razloge zbog kojih dolazi do konflikta, shvate načine prevazilaženja i izlaska iz konfliktnih situacija, da mirno žive bez obzira na međusobne razlike. Unapređivanje načina da se konfliktu priđe na konstruktivan način i da se dođe do zajedničkog rešenja u kome sve strane u sukobu dobijaju.

Učenici koji su prošli obuku za Školske timove medijatora i njihovi nastavnici koji imaju ulogu supervizora, ovladali su  veštinama medijacije, lakše prepoznaju nasilne situacije i  znaju kako da reaguju tj. da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvori dobra atmosfera u školi u kojoj blagovremeno na nasilje reaguju i nastavnici i vršnjaci, tako što ga prepoznaju, zaustavljaju i uključuju se u njegovo rešavanje.

Učenici – medijatori u svojim školama su postali aktivni u rešavanju problema koji se javljaju u njihovom okruženju, naučili su da na  pozitivan način reše konfliktne situacije i spremnije preuzimaju odgovornost. Postojanje školskih tima za medijaciju smanjuje tenziju između učenika i nastavnika, a sam odnos se poboljšava. Nenasilno rešavanje sukoba medijacijom jača osećaj samopoštovanja i vrednosti kod mladih, doprinosi uočavanju pozitivnih osobina kod drugih, razvija međusobno poverenje i osećaj lične odgovornosti.

Učenici su naučili  kakav uticaj imaju sukobi na zajednicu, pa smo na taj način uticali na prevenciju nasilja.  Medijacija u školi se tako pokazala kao korisna metoda i put prema mirnijim i sigurnijim školama. Učenici-medijatori razvili su  umeće slušanja i opšte komunikacije, asertivnost,veštine prezentacije i umeće empatije.

Na obuci za vršnjačke medijatore koja je održana u Velikoj Plani, u periodu od 15. do 17. septembra, izvršena je obuka za grupu od 28 srednjoškolaca/ki  i sedam profesora koji su, nakon obuke, bili supervizori vršnjačke medijacije.

Realizator obuke bio je „Centar za kreativnu pedagogiju“ iz Požarevca a trener je bila Živkica Đorđević, pedagog koja ima višedecenijsko iskustvo u radu na temu vršnjačke medijacije.

Nakon obuke, sedam školskih timova za medijaciju u sedam srednjih škola, organizovali su 140 radionica vršnjačkih medijatora koji su u svojim školama obučili grupe odeljenjskih medijatora na kojima je učestvovalo oko 4.000 mladih. Sedam školskih timova medijatora u svojim školama posredovalo je u vršnjačkim sukobima i tako bili podrška Timovima za zaštitu dece i mladih od zlostavljanja i zanemarivanja.

U sedam srednjih škola obuhvaćenih Projektom organizovana je 21 manifestacija koja promoviše nenasilje: sedam „Sportom protiv nasilja“, isto toliko manifestacija „Kulturom protiv nasilja“ I „Muzikom protiv nasilja“. Na njima je učestvovalo oko  4.200 mladih, a u ovim školama organizovani su  informativni štandovi na kojima su se nalazili promotivni materijali koji su pratili sve manifestacije i aktivnosti medijatora.

Učenici iz sedam srednjih škola i tri osnovne koje nisu bile direktno uključene u Projekat, učestvovali su na Konkursu za FILM-ić na temu medijacije kao načina rešavanja sukoba. Na Konkurs su pristigla 22 filmića čiji su autori srednjoškolci i osnovci. Među osnovcima koji su poslali svoje filmiće su i deca koja su smeštena u hraniteljskim porodicama u Miloševcu. Pobednici filmića biće proglašeni na završnoj konferenciji u Požarevačkoj gimnaziji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!