Izveštaj DRI: Samo da poplava ne bude…

16. decembar 2019 – Državna revizorska institucija prezentirala je Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Prevencija poplava u Republici Srbiji“ u kome se konstatuje šta je učinjeno i šta nije, a toga je sudeći po podacima mnogo više, da nas poplave opet ne iznenade. Ni država a ni lokalne samouprave nisu se dovoljno potrudile, a o tome kakvo je stanje možda najbolje svedoči činjenica, navedena u prezentaciji izveštaja, kako je da brine o brani, koja čitavo jedno poveće područje treba da zaštiti od poplava, zadužena zemljoradnička zadruga – u stečaju!

Revizijom su obuhvaćeni subjekti u čijoj nadležnosti je upravlјanje zaštitom od poplava, na nacionalnom nivou – Republička direkcija za vode, Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP „Srbijavode“, Beograd i JVP „Vode Vojvodine“, Novi Sad.

Samo od 2016. do 2019. godina, Vlada je šest puta proglasila elementarnu nepogodu – poplavu, a pojedine jedinice lokalne samouprave bile su pogođene skoro svaki put, pokazao je Izveštaj. O posledicama ne treba mnogo govoriti, dovolјno je da se setimo onih iz maja 2014. godine, koje su u 24 najpogođenije opštine prouzrokovale štetu od oko 1,5 milijardi evra.

Nadležne institucije kasne sa donošenjem klјučnih planskih dokumenata, a na svaki dinar uložen u prevenciju poplava, štete mogu biti umanjene od tri do devet dinara, poručio je generalni državni revizor.

Republička direkcija za vode nije preispitala i novelirala preliminarnu procenu rizika od poplava iz 2011. godine, zbog čega nisu prepoznata sva značajna poplavna područja, koja zahtevaju poseban pristup u odbrani. Javna vodoprivredna preduzeća nisu izradila i verifikovala karte ugroženosti i karte rizika od poplava, koje bi bile dostupne javnosti i državnim organima i unete u prostorne i urbanističke planove.

Republička direkcija za vode i javna vodoprivredna preduzeća nisu pripremili planove upravlјanja rizicima od poplava, za teritoriju Republike Srbije i za vodna područja, iako je rok bio do 2017. godine. Pri tome,  Republička direkcija za vode kasnila u tri od poslednje četiri godine sa donošenjem operativnog plana za odbranu od poplava za vode I reda, što može da ima za posledicu da u vreme poplava ne budu jasno utvrđena ovlašćenja i odgovornosti.

U izveštaju je navedeno i da je ugroženo ispunjenje cilјeva Strategije upravlјanja vodama, u oblasti zaštite od voda, jer sredstva i kadrovi, u periodu 2017-2018. godine, nisu obezbeđeni u potrebnom obimu. Postojeći model finansiranja zaštite od voda, u periodu 2017-2018. godine, nije obezbedio sredstva u dovolјnom obimu i u potpunosti zavisi od budžeta Republike Srbije i AP Vojvodine, navodi se u Izveštaju uz preporuke šta je dalje činiti.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!