Obnova smederevske Gimnazije bliži se kraju

SMEDEREVO, 13. decembar 2019 – Kada su sredinom januara započeli radovi na sveukupnoj obnovi Gimnazije u Smederevu, najavljeno je da je rok za završetak radova deset meseci, odnosno 300 radnih dana. Uzimajući u obzir loše vremenske prilike u pojedinim periodima ove godine, što je uticalo da se izvesni radovi, pogotovo na fasadi, unekoliko odlože, to bi bilo otprilike sad. A Smederevci su ovih dana, po prvi put od januara, mogli da vide kako će, makar spolja, Gimnazija da izgleda, nakon što su uklonjena zaštitna platna sa skela.

Kada će gimnazijalci ponovo sesti u svoje klupe, ipak, još nije izvesno. Izvođači radova su, po rečima Aleksandra Marinkovića, direktora Gimnazije, dobili produženje rokova zbog, kako se to obično u ovakvim slučajevima navodi, „nepredviđenih okolnosti“.

Sredstva za rekonstrukciju škole, u iznosu od 168 miliona i 700 hiljada dinara računajući i PDV, podsetimo, obezbeđena su preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima iz novca međunarodne razvojne pomoći i iz budžeta Republike Srbije. Projekat obuhvata rekonstrukciju fasade i krovnog pokrivača, zamenu stolarije, kompletnih instalacija, uključujući i grejanje, oštećenih i dotrajalih podova, sređivanje krovnog pokrivača, ali i uređenje fiskulturne i svečane sale, kabinetskog i učioničkog prostora. Ovo je, da i to bude rečeno, posle gotovo pola veka prva sveobuhvatna obnova ove ustanove. Poslednja velika rekonstrukcija zgrade smederevske Gimnazije bila je 1971. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!