Železara gradi rezervoar za visokopećni gas od 80.000 kubnih metara

BEOGRAD/SMEDEREVO, 11. decembar – Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je da je HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. podneo Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje gasnog rezervoara za visokopećni gas zapremine 80.000 m3 u Železari Smederevo.

Kako se navodi u objašnjenju, u cilju optimizacije energetskog sistema, zaštite životne sredine i iskorišćenja gasa iz visoke peći železare u Smederevu, predviđa se izgradnja gasnog rezervoara za visokopećni gas, pratećih i cevovoda za punjenje i pražnjenje rezervoara. Biće izgrađen čelični rezervoar, cilindričnog oblika sa kupolom i pokretnom (plivajućom) membranom u kome će se skladištiti gas na približno atmosferskom pritisku. Namena gasnog rezervoara nije isključivo skladištenje, već se rezervoar gradi sa ciljem potpunog iskorišćenja visokopećnog gasa i zaštite životne sredine od čestih ispuštanja gasa u atmosferu, što je trenutno slučaj u železari Smederevo.

Prilikom stvaranja visokopećnog gasa u peći, višak gasa koji nije mogao da se sagori, do sada je ispuštan u atmosferu preko sigurnosnih i rasterertnih ventila. To se dešavalo uvek kada je peć kontinualno proizvodila gas, a potrošači – gorionici u ostalom delu procesa proizvodnje nisu trenutno radili – kada nije bilo trenutne potrebe za sagorevanjem. Novi gasni tank će imati namenu „buffer-stabilizator“ posude, odnosno održavaće stalan pritisak u sistemu visokopećnog gasa, tako što će trenutni višak gasa u procesu da se skladišti u gasnom tanku. Projektom se predviđa izgradnja gasovoda, prečnika DN1000, koji će se koristiti kao odušak u ekscesnim situacijama i kojim će se visokopećni gas dovoditi u gasni rezervoar.

Foto: Ortofoto snimak mikrolokacije planiranog rezervoara za skladištenje visokopećnog gasa sa objektima u bližoj okolini (Izvor: www.geosrbija.rs )

Skorašnji članci

error: Content is protected !!