Site icon podunavlje.info

Stric Geza: Moja generacija neće preboleti SFRJ, nikada

SMEDEREVO, 10. decembar 2019 – Nedugo posle predstavljanja novoosnovanog Udruženja Slovenaca „Martin Krpan“, u Smederevu je priređena revija savremenog slovenačkog filma. Počela je u ponedeljak, a u Centru za kulturu u utorak uveče bilo je osmoro protagonista filma „Stric Geza ide u Zaturce“. Uprvom planu je bio upravo stric Geza (Bačić) iz Murske Sobote.

 „Rođen sam u Križevcima, to je u blizini mađarske granice. Živimo u trouglu između Mađarske, Austrije i Hrvatske, tako da to utiče na našu kulturu i naš jezik. Moji preci su govorili i mađarski, nemački jezik, pa i hrvatski, sada to nije tako jer smo bili pod jednom drugom državom i drugim mogućnostima, ali smo bili veoma zadovoljni. Mogu da kažem da moja generacija neće preboleti Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, nikada. Zbog toga, što sam rođen 1942. mnogo budućnosti nemam, moj pogled je usmeren natrag u istoriju i tako je do toga došlo. Dosta sam pričao mladim prijateljima i rodbini o svom dedi Petru koji je 16. jula 1916. godine, kao austrougarski vojnik, bio teško ranjen u selu Zaturce u Ukrajini. Imao sam sreću da u rodbini imam Štefana Kardoša, koji je pisac i druge koji su iz moje priče napravili film, sada dostupan svima. Najveća radost i uspeh je da smo našem vojniku vratili život jer je sto godina bio sasvim gurnut u zaborav. Zahvaljujući tome video sam Karpate i mesta gde su se vodile borbe i gde je moj deda ranjen, ali je preživeo. Puno vam hvala“, kazao je za Podunavlje.info Geza Bačić.

Pisac scenarija i jedan od režisera,  Štefan Kardoš , rekao je da su prošle godine, početkom aprila, odveli strica Gezu u Ukrajinu, nekadašnju Galiciju, gde se njegov deda borio na frontu u Velikom ratu.

„Kao dete, bio je jako povezan sa svojim dedom i oduvek je želeo da vidi krajeve o kojima mu je njegov deda stalno pričao. Zapravo, unuk je bio jedini kojem je pričao o tome i jednom prilikom, o familijskom prazniku, tati je pala ideja da strica odvedemo u Zatorce i tako je počelo. Mislim da je film emocionalan, prisan i preko nnjega smo se setili nekog istorijskog perioda koji je bio stvarno zaboravljen, a stricu smo priuštili zadovoljstvo da se ponovo sretne sa dedom, iako ne živim, ali sa svim onim sećanjima iz njegove rane mladosti koji su se vratili sa filmom.“

Snimatelj i režiser Jože Glažar je rekao da je na početku mislio da će raditi neki familijarni film, ali nije bilo tako.

„Juče smo bili u Beogradu, danas smo u Smederevu, ići ćemo i dalje. Utisci posle beogradske i smederevske premijere su super. Niko se nije nadao ovakvom prijemu publike. Dvorana je u Beogradu bila…  To je pojam kulture, pojam filmske istorije na ovim prostorima. Cela ekipa i ja smo bili veoma sretni, počašćeni tom prilikom da smo imali projekciju u toj dvorani.“

Predsednica Udruženja Slovenaca „Martin Krpan“ u Smederevu, Ikonija Popović izrazila je zadovoljstvo što su u prilici da ugoste aktere ovog filma.

„Naši gosti iz Slovenije su danas obišli Smederevsku tvrđavu i Muzej, a potom smo bili u OŠ ’Jovan Jovanović Zmaj’ gde se održavaju časovi slovenačkog jezika i tamo smo zaista uživali. Nadam se da će svake naredne godine, u ovo vreme, biti projekcije slovenačkih filmova i da ćemo biti u prilici da ugostimo filmske radnike“, rekla je predsednica Udruženja Slovenaca „Martin Krpan“ u Smederevu za Podunavlje.info.

Filmska revija Dani slovenačkog filma, u okviru koje će publika imati priliku da pogleda ostvarenja iz nove slovenačke produkcije, kao što smo ranije izvestili, trajaće do 12. decembra, a svake večeri tokom revije se prikazuju dva filma, jedan kratkometražni i jedan dugometražni.

Ove srede na programu su projekcije filma „Potop“ (15 minuta), reditelja Kristijana Krajnčana i „Izbrisana“ (83 minuta),  film Mihe Macin i Dušana Joksimovića. Poslednjeg dana revije, u četvrtak, biće prikazani filmovi „Garderoba“ (25 minuta) rediteljke Eme Muc i „Slovenac po izboru“ (50 minuta), Aleša Verbiča.

Projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Exit mobile version