Od ponedeljka Dani slovenačkog filma – u utorak dolaze i slovenački glumci

SMEDEREVO, 8. decembar 2019 – Dani slovenačkog filma, filmska revija u okviru koje će publika imati priliku da pogleda filmska ostvarenja iz nove slovenačke produkcije, kao što smo ranije izvestili, biće održana u bioskopu smederevskog Centra za kulturu od ponedeljka do četvrtka. Svake večeri tokom revije biće prikazana dva filma, jedan kratkometražni i jedan dugometražni, a projekcije počinju u 20 sati. Organizatori revije su Društvo Slovenaca u Beogradu „Sava“ i Udruženje Slovenaca „Martin Krpan“ iz Smedereva.

Prve programske večeri biće prikazan kratkometražni film „Bik“ (12 minuta) u režiji Bojana Labovića. Lik u tom filmu, osećajući se premladim da bi ostario i prestarim da bi počeo ispočetka, poželi da otvori limenku goveđeg ragua. U tom trenutku pogleda kroz prozor i vidi bika…

Iste večeri sledi projekcija filma „Neću više da budem luzerka“(93 minuta) koji je režirala Urša Menart. Film prati Špelu, istoričarku umetnosti koja je, sa gotovo trideset godina, bez stalnog zaposlenja. Ispostavlja se da je odrastanje mnogo teže nego što je ona mislila.

U utorak, 10 decembra, održaće se projekcija filma „Raj“ (26 minuta), u režiji Mitje Ličena i Sonje Prosenc. Sadržaj ovog filma vodi gledaoce u rajsku atmosferu letovanja na jednom ostrvu na Jadranu. Sve deluje kao raj za par koji boravi na ostrvu, dok ih neočekivani susret ne navede da preispitaju njihov odnos i ono što stvarno žele.

Nakon filma „Raj“ biće prikazan film „Stric Geza ide u Zaturce“ (49 minuta), koji su režirali Jože Glažar i Štefan Kardoš. Centralni lik ovog filma je porodični pripovedač, Geza. Tokom porodičnog druženja, u kome stric Geza ima istaknutu ulogu, javlja se ideja o izletu u Zaturce, u Ukrajini…

Kako nam je rečeno, projekciji u utorak prisustvovaće protagonisti iz Slovenije.

Film „Potop“ (15 minuta) reditelja Kristijana Krajnčana koji je na programu u sredu, 11. decembra, tematizuje pokušaj pomirenja sina sa ocem na putovanju do porodične planinske kuće.

„Izbrisana“ (83 minuta),  film Mihe Macin i Dušana Joksimovića, čija će se projekcija održati takođe 11. decembra kroz priču o ženi koja posle porođaja saznaje da nije u kompjuterskom sistemu i da ni ona ni njeno dete formalno ne postoje, govori o Slovencima rođenim na pogrešnom kraju rasturene države.

Poslednjeg dana revije, 12. decembra, biće prikazani filmovi „Garderoba“ (25 minuta) rediteljke Eme Muc i „Slovenac po izboru“ (50 minuta), Aleša Verbiča. Film „Garderoba“ upoznaje gledaoce sa likom Ajde, koja kao pomoćnik reditelja sapunice, zakoračuje u haos i probleme sa kojima se valja izboriti. „Slovenac po izboru“ je dokumentarni film o životnim izborima sedam muškaraca i jedne žene koji su u vreme pokreta nesvrstanih napustili svoje matične zemlje i preselili se u Jugoslaviju.

Ulaz na projekcije je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!