Prijava preduzetnika u evidenciju obveznika finansijskih izveštaja obavezna

4. decembar 2019 – Agencija za privredne registre pozvala je danas ponovo preduzetnike, one koji su u toku 2019. godine počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, da izvrše prijavu u evidenciju obveznika za dostavljanje finansijskih izveštaja. Podsećamo, veliki broj preduzetnika je, saglasno Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, imao obavezu da promeni način vođenja poslovnih knjiga, da poslovne knjige počne da vodi po sistemu dvojnog knjigovodstva, umesto po sistemu prostog knjigovodstva, kako su knjige vodili do tada.

Agencija poziva preduzetnike da se na vreme prijave u evidenciju obveznika, prema uputstvu za prijavu/odjavu preduzetnika iz evidencije obveznika, jer je prijavlјivanje preduslov da preduzetnik može pristupiti aplikaciji za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih i drugih izveštaja u posebnom informacionom sistemu Agencije.

Agencija još jednom napominje da se finansijski izveštaji i propisana dokumentacija dostavlјaju isklјučivo u elektronskom obliku, pa je potrebno da preduzetnici na vreme obezbede kvalifikovani elektronski sertifikat za potpisivanje, kako bi u propisanim rokovima predali izveštaje u skladu sa propisima.

Inače, u evidenciju obveznika finansijskih izveštaja je za mesec dana prijavlјeno oko 23.000 novih preduzetnika, koji su od ove godine počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva i imaju obavezu da podnesu finansijske izveštaje APR-u.

Foto/ilustracija: pixabay.com 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!