Site icon podunavlje.info

Poštari u štrajku zbog malih plata i neispunjenih obećanja iz marta

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA, 4. decembar 2019 – Ako je juče još bilo neke dileme, da li su se pošte u ovom kraju priključile štrajku, danas ih nema; o tome svedoči i natpis na ulazu u glavnu poštu u Smederevu. Ne rade ni pošte u Smederevskoj Palanci, u Beogradu, naravno, odakle je i sve krenulo, iz zemunskog Distributivnog centra, u Nišu, Pančevu, Boru, Jagodini, Požarevcu…

Počelo je sa neisporučenim pošiljkama, a sada su i šalterski radnici obustavili rad. Radnici pošta u Srbiji su, podsetimo, štrajkovali i u martu ove godine, a tada su obustavu rada prekinuli nakon razgovora u Vladi, kada im je obećano, između ostalog, i povećanje plata. Naime, kako tvrde radnici, plate su im, kod najvećeg broja zaposlenih, između 32 i 37 hiljada dinara. Za razliku od rukovodstva, kažu, gde razni savetnici, zamenici i slični imaju od 200 do 300 hiljada dinara.

Iza ovog štrajka, kako je navedeno u svim obraćanju poštanskih radnika javnosti, ne stoje sindikati, kako je to uobičajeno u ovakvim slučajevima. Radnici su se samoorganizovali nakon što su, poučeni nekim ranijim iskustvima, uvideli da sindikalci neretko znaju da podlegnu pritiscima i da pristanu na kompromise.

Exit mobile version