Izložba „Staro Smederevo na crtežima i u pričama“

SMEDEREVO, 4. decembar 2019- U prvoj sali Muzeja u Smederevu ovog četvrtak će biti otvorena izložba crteža Živadina Miloševića Žilica, smederevskog arhitekte, koje je nakon njegove smrti supruga Zenobija zaveštala Narodnoj biblioteci Smederevo. Izložbu će pratiti tekstovi Nikole Tasića Caleta, inženjera u penziji i strastvenog istraživača i hroničara starog Smedereva.

Kustos izložbe Milan Marković, kustos i pedagog Muzeja u Smederevu, koji je Živadina Miloševića Žilica poznavao lično i imao prilike da se upozna sa njegovim radom, o ovoj izložbi priredio je jedan kraći tekst koji će biti publikovan u pratećoj brošuri. Tekst prenosimo u celosti.

„Imao sam tu privilegiju i čast da seriju crteža kuća i zgrada starog Smedereva koje je radio arhitekta Živadin Milošević – Žilic, vidim odmah po njihovom nastanku, negde u leto 2014. godine. Žikica, kako sam ga ja znao i zvao, organizovao je neformalnu „prezentaciju“ svojih radova u dvorištu svoje vikendice na Orešcu, na samoj obali Dunava. U „publici“ je bilo nas nekoliko prvih komšija i prijatelјa.

Pokazujući nam crteže starih smederevskih kuća, o skoro svakoj bi opširno pričao kada je i kako sazidana, ko je u njoj živeo, prisećajući se mnogih anegdota i zanimlјivosti. Imao je ideju da napravi izložbu i knjigu u kojoj bi svaki crtež pratio i odgovarajući tekst. Već tada mi je bilo jasno da se radi o materijalu veoma vrednom za očuvanje kulturnog identiteta grada Smedereva. Na žalost, iznenadna smrt sprečila je Živadina Miloševića da zamišlјeni projekat sprovede do kraja. Nјegova supruga Zenobija Milošević je sve crteže i nekoliko pratećih tekstova zaveštala Zavičajnom odelјenju Narodne biblioteke u Smederevu.

Arhitekta Živadin Milošević je u svojim radovima tehničkom preciznošću od zaborava sačuvao izgled mnogih smederevskih fasada do poslednje pojedinosti. Seriju čini devedeset crteža rađenih tušem na hameru, nastalih u periodu od 2012. do 2014. godine. Neke od prikazanih zgrada danas su u veoma lošem stanju, a neke više i ne postoje (crteži su rađeni prema starim fotografijama). Sve to daje još veći značaj i vrednost ovoj izložbi i knjizi. Iako u proporcijama i detalјima veoma precizni, Žikicini crteži nisu lišeni intimnog pristupa, i u njima se vidi njegova lјubav prema rodnom gradu i arhitekturi pored koje je svakodnevno šetao, koju je ceo svoj život posmatrao i u kojoj je očigledno uživao.

Nekoliko godina posle Žilicove smrti, Nikola Tasić – Cale, inženjer u penziji i strastveni istraživač i hroničar starog Smedereva, prihvatio se ozbilјnog posla da istraži i napiše preko sto priča o kućama sa ovih crteža. Uz nesebičnu pomoć Žikicinog rođenog brata, Jovice Miloševića – Cokule, uspeo je da prikupi podatke o svim prikazanim objektima i pretoči ih u živopisne priče. U tim pričama pronaći ćete mnoštvo podataka o starim smederevskim porodicama, o lekarima, trgovcima, zanatlijama i zanatima, o arhitektama koji su gradili Smederevo, o nestalim parkovima, zaboravlјenim toponimima, srušenim kućama i zgradama i još mnogo toga.

Impresivni crteži starog Smedereva Živadina Miloševića i nadahnute priče Nikole Tasića zaokružuju jednu veoma vrednu celinu, koja će za buduća vremena sačuvati obilјe materijala o građevinama i žitelјima Smedereva“. 

Milan Marković, kustos

Živadin Milošević Žilic rođen je 30. avgusta 1942. godine u Smederevu. Nakon završene Gimnazije u Smederevu, studirao je Arhitektonski fakultet u Beogradu i dobio zvanje inženjer arhitekture. Radio je u Železari Smederevo, a kasnije otvorio privatni projektni biro u T.C. Nadvožnjak. U Smederevu  je radio na projektima: rekonstrukcija Veslačkog kluba,  Brodarskog kluba i bivšeg Centara za rekreaciju, izgradnja poslovnih zgrada u Nušićevoj ulici i ulici Despota Đurđa, hotel „Car“ i zgrade na uglu Đure Jakšića i Stevana Nemanje. Projektovao je brojne privatne kuće, vile i vikendice i adaptacije starih smederevskih kuća.

Nikola Tasić Cale rođen je 9. novembra 1945. godine u Smederevu. Odmah po završetku studija mašinstva zaposlio se u Železari u kojoj je proveo čitav radni vek. Po odlasku u penziju posvetio se prevodu stručne literature i pisanju članaka za časopis „Smederevski magazin“. Priče o starom Smederevu i Smederevcima, objavlјuje na onlajn portalima, kao i u regionalnom nedelјniku „Naše novine“. Objavio knjige: „Alas nema tri osmice“, 2013. godine i “Priče o starom Smederevu“, objedinjeni tekstovi objavlјeni na portalu SDcafe, 2018. godine. Uskoro iz štampe izlazi i knjiga „Staro Smederevo na crtežima i u pričama“ koja je integralni deo ove izložbe.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!