Site icon podunavlje.info

Početak (ili nastavak) sezone „disanja na škrge“

SMEDEREVO, 1. decembar 2019 –Smederevo je jutros „disalo“ najzagađeniji vazduh u Srbiji, za malo ispred Valjeva i Kosjerića, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine. Vrhunac je, ipak, bio prekjuče predveče, kada je koncentracija čestica PM10 i PM2,5 u Smederevu bila četiri odnosno pet puta veća od maksimalno dozvoljene. Uz takav „kvalitet“ vazduha ide i upozorenje: „Izbegavajte izlaganje otvorenim površinama, trudnicama i starijim sugrađanima i sugrađankama se preporučuje da bez preke potrebe ne izlaze napolje“.

Očigledno da, uz „tradicionalne sumnjive“, s obzirom da su noćas i jutros temperature prvi put značajnije pale ispod nule, svoj nemali doprinos daju i kolektivna i individualna ložišta. Saobraćaj, najčešće nabeđivan kao nosilac zagađenja vazduha, sigurno nije bio uzrok takve koncentracije polutanata, jer ga jutros, na sabajle u nedelju, u Smederevu maltene nije ni bilo.

Stručnjaci kažu da uzrok naglog skoka vrednosti prisustva nezdravih čestica u vazduhu leži i u povišenom vazdušnom pritisku i odsustvu vetra. Takoreći, košavo vrati se, sve ti je oprošteno!

Exit mobile version