Site icon podunavlje.info

Mreža javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Smedereva

SMEDEREVO, 30. novembar 2019 – Na predloženom dnevnom redu sednice Skupštine grada Smedereva, koja je zakazana za ponedeljak, naći će se i Predlog odluke o mreži javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Smedereva. Ovom odlukom biće utvrđen broj i prostorni raspored javnih predškolskih ustanova u kojima se obavlja predškolsko vaspitanje i obrazovanje, čiji je osnivač grad Smederevo, a koje se ostvaruje se u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ Smederevo (Javna predškolska ustanova).

Razlog za donošenje ove Odluke sadržan je u članu 198. stav 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim je predviđeno da će jedinica lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana utvrđivanja kriterijuma, doneti akt o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola. Uredbu o kriterijumima za donošenje akta o mreži javnih predškolskih ustanova i akta o mreži javnih osnovnih škola usvojila je Vlada Srbije.

Broj i prostorni raspored javnih predškolskih ustanova planiran je Odlukom o mreži javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Smedereva uvažavajući ciljeve i principe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, zbog optimalnog korišćenja raspoloživih resursa u ustanovi i lokalnoj zajednici, a u skladu sa geografskim, demografskim, kulturnim, ekonomskim, ekološkim i drugim karakteristikama.

Predloženom mrežom predškolskih ustanova grada Smedereva predviđeno je da se delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja ostvaruje u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ Smederevo u sedištu Ustanove i van  njega u izdvojenim odeljenjima – objektima predškolske ustanove, školama i drugom prostoru.

Procenjujući finansijske efekte ove odluke na budžet grada Smedereva, utvrđeno je da njeno sprovođenje neće predstavljati opterećenje za budžet grada Smedereva. I, najvažnije, predloženom mrežom javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Smedereva stvoreni su preduslovi da sva deca predškolskog uzrasta sa teritorije grada Smedereva budu obuhvaćena nekim od oblika predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

PR

Exit mobile version