Site icon podunavlje.info

Šta donosi obaveza zamene dozvole za upravljanje čamcem

SMEDEREVO, 26. novembar 2019 – Trošak za imaoce dozvola! Za one koji ovu obavezu izvrše na vreme, odnosno do 31. decembra, manji ali ne i zanemarljiv, a oni koji se budu inatili, ili jednostavno ne znaju za ovu odluku, posle 1. januara će morati ponovo da polažu ispit. Tako bar proizilazi iz obaveštenja Lučke kapetanije u Smederevu koje smo onomad objavili, ali i iz obrazloženja koje smo naknadno dobili.

Zahtev za promenu dozvole podnosi se na odgovarajućem obrascu, posebno za unutrašnju, a posebno, na drugom obrascu, za međunarodnu plovidbu. Za jednu dozvolu uplaćujete republičku administrativnu taksu u iznosu od 810 dinara, a za drugu 1.040 dinara i naknadu za obrazac od 204 dinara. Pod uslovom da hoćete da izvršite samo jednu promenu dozvole, na primer, za unutrašnju plovidbu, bez obzira da li ćete ubuduće imati A ili B kategoriju. Logično pitanje je: „Kakve, bre, sad kategorije za čamac?“

Da pojasnimo. Nove dozvole, formalno se dele na A i B. Ako pretpostavimo da se država nije odlučila na ovaj korak zamene dozvola samo zato što joj je „zinula ona stvar za pare“, što je, možda u redu, ne ovo da „zine…“, već kategorisanje. Kako nam je rečeno, prva (A) važeća za čamce do šest metara dužine (alaski), dok je druga (B) za one do 20 metara dužine. Međunarodne dozvole, kao i do sada, važiće za čamce do 12 metara dužine. Dakle, novina su A i B kategorije u unutrašnjem vodnom saobraćaju i druga novina je što ćete ubuduće imati dve dozvole, za unutrašnju i međunarodnu plovidbu.

Foto: N Pavlović

Gde je kvaka 22? Pa, ovde na Dunavu. Naime, jednim svojim delom upravo je na ovoj reci, u donjem toku Dunava, međudržavna granica između Rumunije i Srbije. Pretpostavimo da ste sportski ribolovac koji svojim plovilom, za koje imate „domaću“ dozvolu, uđe u rumunske vode, može sebe izložiti opravdanom riziku da bude čak i uhapšen i dodatno maltretiran, o novčanim kaznama u okviru EU da ne govorimo, ukoliko ne poseduje i međunarodnu dozvolu. Takvu mogućnost, prilično realnu ako pecate na primer u vodama kod Golupca, niko od zvaničnika neće da vam nagovesti . Kada smo upitali mladog službenika da li je tako nešto realno da se dogodi, rekao je zbunjeno: „Pa, jeste moguće“. U prevodu, pametnije je da uradite obe dozvole u isto vreme (skuplja varijanta).

Jedan ribolovac me je pitao da li sam upoznat sa ovom pričom, pošto  velika većina starijih pecaroša nisu čuli za ovu obavezu, jednostavno ne koriste Internet, a u štampanim medijima niti na drugi način nisu videli ovo obaveštenje. Možda je ovom prilikom zakazala i sama Lučka kapetanija koja je mogla, za početak, da okači obaveštenje na ulazu u svoje prostorije.

Do kakvog zaključka ovde dolazimo? Ne znamo da li je državi, u ovom slučaju nadležnom ministarstvu, iole stalo do zaštite vaših prava, želimo da verujemo da jeste,  ali će zato biti veoma rigorozna ukoliko se ne odazovete obaveštenju da zamenite dozvolu u pomenutom roku. Dakle, osim detalja da vam se iz džepa „izbija“ najmanje dve hiljade dinara, ovde nismo računali obavezne fotografije (dve po zahtevu, ne starije od šest meseci, veličine 30x35mm), ne vidimo drugi valjani razlog ovakve, očigledne, prinude da u relativno kratkom roku, do kraja godine, izvršite zamenu. U protivnom, polagaćete ponovo ispit i sebe izložiti daleko većem trošku.

Da li je potrebno podsetiti da je davno prošlo vreme kada je mogao bez dozvole da se vozi neregistrovan čamac sa vanbrodskim motorom, takozvanom pentom, bez kupoprodajnih „papira“, što je bila gotovo uobičajena stvar kod Tomosovih „četvorki“. Svaki od ovih prekršaja sada je veoma skup „zalogaj“ za ljubitelja reke, pa se usuđujemo reći da je sve ukupno ovde pomenuto, samo jedan od razloga udaljavanja Dunava od „običnih“ Smederevaca. Možda je sve moglo i drugačije, na primer da se obaveštenje objavi u svim medijima, pa i da se produži rok za zamenu dozvola, zašto ne. Ili su, ipak, najvažniji nameti i punjenje budžeta.

Foto/ilustracije: pixabay.com & N. Ppavlović©

Exit mobile version