Site icon podunavlje.info

Obeležen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

SMEDEREVO, 25. novembar 2019 – Grad Smederevo se priklјučio akciji obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilјa nad ženama. Tim povodom, u sali Gradske skupštine održan je skup koji je, kako su organizatorke navele, za cilj imao podizanje svesti  o ovom društvenom problemu, činjenici da su mnoge žene žrtve fizičkog i psihičkog, seksualnog i porodičnog nasilјa, ali mobinga od strane muškaraca, pa i pripadnica istog pola.

Na skupu je bilo upadljivo odsustvo muškog dela populacije, kako je primetila i Vesna Emeršić, socijalna radnica u smederevskom Domu zdravlja, da nije bilo četvorice predstavnika medija, bilo bi to apsolutno žensko okupljanje. Emeršić je u svom slikovitom izlaganju, sa mnogo primera iz prakse, ukazala i na brojne predrasude koje prate ovu temu u patrijarhalnom društvu kakvo je, na žalost, još uvek naše. Objasnila je i kako prepoznati budućeg nasilnika prema ženama, predznake koje nagoveštavaju da će partner zloupotrebiti svoj fizički ali neretko i materijalno dominantna položaj u vezi.

I GrO SNS Smederevo je povodom Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovao tribinu u stranačkim prostorijama.

„Žene na svojim poslovima, rukovodećim mestima, u politici, porodici, izložene su raznim vidovima nasilja. Poražavajući podatak je da je u Srbiji , u prethodnih godinu dana ubijeno više od 28 žena zbog nasilja u porodici. Stručna organizacija civilnog društva, koje se bave pitanjima nasilja nad ženama imaju veliki značaj o sprovođenju preventivnih aktivnosti u lokalnoj zajednici sa ciljem sprečavanja nasilja ali kao i podsticaj žena da prijave nasilje. Veoma su važne edukacije građana o pravima i načinima na koje da ih ostvare, kako da prepoznaju nasilje i odgovore na adekvatan način“, kazala je pored ostalog, Jasmina Vojinović, poverenik GrO SNS Smederevo.

Exit mobile version