„Srpski junaci srednjeg veka“; Uzbudljivo putovanje

SMEDEREVO, 24. novembar 2019 – U Malom gradu Smederevske tvrđave privodi se kraju snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije „Srpski junaci srednjeg veka“, planirano u ovom ambijentu, prema scenariju i u režiji Gordana Matića, a realizuje ga produkcijska kuća Contrast Studios u saradnji sa Telekomom Srbija. O tome ste već mogli da čitate na našem portalu, a kao što smo obećali, danas prenosimo impresije glavnih aktera snimanja u Smederevu.

Prema rečima izvršnog producenta Nedeljka Bajića, projekat se bavi srpskim srednjim vekom. On podseća da su u prvom ciklusu bile priče o Caru Dušanu, Marku Kraljeviću, braći Mrnjavčević, dok se drugi ciklus bavi likovima Đurađa Brankovića, Banović Strahinje, Stefana Lazarevića, Kralja Tvrtka, Vojvode Momčila…

Radi se o projektu dokumentarno-igrane strukture, narator vodi kroz epohu. Uz eksperte istoričare, imamo, kao ovde u Smederevu, vrlo atraktivne srednjovekovne rekonstrukcije. Trudimo se da u produkcionom smislu to bude interesantno, atraktivno, a da u isto vreme edukujemo, obrazujemo publiku. Pored nekolicine profesionalnih glumaca, pretežno su statisti sa zadatkom (videli smo čak i Savu Miloševića, koji nije želeo da se eksponira).

Prvi ciklus je postigao lep uspeh, koliko je to opterećujuće za nastavak serijala?

Uvek kada se postigne neki rezultat koji je referentan, postoji težnja da sledeća sezona bude bolja, atraktivnija, produkciono bogatija. Mislim da smo uspeli u tome. Bez nekih velikih ambicija smo krenuli u prvi ciklus i sa skromnim budžetom napravili čudo, jer se niko nije bavio srpskim srednjim vekom 50-60 godina ni u jednom smislu, ni obrazovnom, ni edukativnom, a publika je željna toga. To su divni sadržaji, divne teme. Prvi ciklus je emitovan na Drugom programu RTS-a i našao svoj put na Jutjubu i Internetu. Drugi ciklus takođe ima deset epizoda, snimamo ga već dva meseca i imamo još jedno mesec i po snimanja. U pitanju su kompleksni sadržaji zato što ih sačinjava i taj dokumentaristički igrani deo, rekonstrukcije, eksperti govore o tim epohama, a Srbija je samo jedno mesto gde se ovaj projekat snima. Do sada smo bili u pet-šest zemalja i treba da obiđemo još dve-tri države u regionu. Zapravo, pratimo mesta gde su likovi kojima se bavimo obitavali i živeli. Trudimo se da u Srbiji proizvedemo, po uzoru na najbolje modele kako to radi svetska produkcija kada je ovaj vid programa u pitanju,  nešto slično tome, a mogu slobodno da kažem, zašto ne, možda i bolje od toga

O Smederevskoj tvrđavi…

Nažalost, ovde sam tek drugi ili treći put i smatram to svojim ličnim propustom. Ovo je fenomenalni biser kulture i nasleđe srpskog naroda i svakako mu treba dati veću pažnju i značaj. Mislim da Srbija treba mnogo više da se bavi ovakvim mestima, prvo zato što je ovo turistička atrakcija, a drugo, svaki kamen ove tvrđave kad bi mogao da govori, imao bi šta da kaže. Privilegija je što sam ovde i zaista smo lepo primljeni od JP Smederevska tvrđava, imamo dobru energiju i prijateljske odnose, i mislim da to danas fali svima nama.

Gordan Matić je reditelj i scenarista prvog i drugog serijala…

Izazov je veliki raditi na ovom projektu zato što niko nije obrađivao na ovakav način ličnosti iz našeg srednjeg veka, a zaista smatramo da zaslužuju, jer nam, poput ove tvrđave, nam kazuju da su bili veoma bitni za Srbiju i region. Smatram da smo se bez nekog velikog poštovanja odnosili prema vlastitoj istoriji. Ljudima koji ne pamte, ne uče iz sopstvene istorije, dešava im se da im se istorija ponavlja. Ne počinje sve od naše generacije. Bilo je ljudi dosta učenih, pismenih, školovanih u srednjem veku na ovim prostorima. Govori se da je to mračni deo naše istorij,i verujem da će ova serija da promeni takvo mišljenje. Zaista uživam u ovome što radim, imam divne konsultante iz Turske, Hrvatske, Makedonije, Srbije, ljude koji nam ne dozvoljavaju i na setu da pogrešimo. Dokumentarno-igrani program nam dopušta da radimo stilizaciju u rekonstrukcijama gde su važni neki događaji, a ne baš kako su se desili. Mi se držimo istorijskih činjenica, vodimo računa o svakom detalju, od oružja do kostima, pa i samoj lokaciji.

Posle „Čarlstona za Ognjenku“, ponovo ste u ovom prostoru.

Da, bio sam još nekoliko puta. Smederevo je prava filmska lokacija. Ne bismo ostali šest dana da snimamo da nije tako. Odlična je atmosfera i hvala ljudima iz Smedereva i iz JP Smederevska tvrđava koji su nam dozvolili da možemo za publiku da zatvorimo ulaze i da koristimo sve resurse koje ima tvrđava. Volim ovaj prostor, retka je ovako dobro očuvana lokacija kod nas.

Glumac Vladimir Aleksić, kao i u prvom ciklusu, u svakoj emisiji je narator priče.

Vrlo sam srećan da sam deo ovog projekta zbog njegovog značaja, zbog njegovog kvaliteta i načina na koji je smišljen u jednoj igrano-dokumentarnoj formi, pre svega, prijemčivom savremenom gledaocu. Mislim da je jako važno da mi iskoristimo našu istoriju, naše predanje, kako bismo pričali priče koje će osvetliti neke istorijske trenutke i samim tim bolje razumeti današnji momente i razumeti šta su ove tvrđave i građevine oko nas, i ne samo to. Meni kao glumcu, i ovde kao naratoru, bitno je da budem most između istorije i gledaoca i pokušam da otkrijem istoriju očima gledaoca. Za mene je ovo, da tako kažem, vrlo uzbudljivo putovanje.

Foto: podunavlje.info ©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!