PATOS–ova „Unutrašnja svetla“ ponovo pred domaćom publikom

SMEDEREVO, 21. novembar 2019 – Iz nas će možda jednom isijati unutrašnje svetlo, a tada nam druga svetla neće biti potrebna. (J. V. Gete) Pod ovim motom smederevsko omladinsko pozorište PATOS je pripremilo, proizvelo i već pet godina igra neobičnu predstavu “Unutrašnja svetla”, a ovog petka će ponovo biti pred domaćom publikom. U Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu izvođenje „Unutrašnje svetlosti“ počinje u 20 sati.

Kao medij, pozorište se u velikoj meri oslanja na sva naša čula. Putem njih gledalac prima različite poruke i signale sa scene, a glumci nastoje da stvore emociju koja će premostiti jaz između imaginarnog sveta scene i onog realnog koji se nalazi na „sigurnoj“ distanci, među središtima publike. Predstava „Unutrašnja svetla“ ruši nekoliko standarda. Posmatrač postaje deo scene i aktivan je učesnik svega što se odvija na njoj. Posmatrač postaje glavni glumac u predstavi koja se odvija oko njega i „samo“ za njega. Pored ove barijere, ruši se još jedna bitna teatarska dogma. Posmatrač koristi sva čula sem jednog, čula vida. „Unutrašnja svetla“ pretvaraju ovaj „hendikep“ u prednost, a posmatrač predstavu „posmatra“ kroz sva ostala čula. Ovu izuzetno interaktivnu predstavu potpisuje Vladislav Nešić, koji kroz rad sa slepim osobama došao do materijala koji se pretvorio u eksperimentalno putovanje na sceni.

U predstavi, koja traje, 60 minuta, igraju: Ada Vera Petković, Filip Bančov, Ivona Mitić, Pavle Šakić, Katarina Pendić, Milana Matejić, Dušan Vulić, Marija Nenadov, Mirjana Đorđević i Anđela Mladenović.

 Cena ulaznice je 500 dinara, za učenike 300.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!