Novi kućni red u zgradama, kazne od pet do pedeset hiljada dinara

21. novembar 2019 – Juče je u Beogradu na snagu stupila nova gradska Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. S obzirom da, poučeni nekim ranijim iskustvima, znamo da većina gradova i opština u Srbiji komunalne propise iz prestonice samo prepiše, bez mnogo udubljivanja i ulaženja u finese, uskoro možemo da očekujemo da i nas „u provinciji“ nešto slično snađe.

Jedna od značajnijih izmena je utvrđivanje granice buke koja se toleriše u vreme predviđeno za odmor na 35 danju odnosno 30 decibela noću, a to su sada periodi između 16 i 18 i od 22 do 7 ujutro. Za vreme kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, upotreba kućnih aparata i ventilacionih sistema koji narušavaju tišinu. Za one koji se baš ne razumeju u decibele, samo da kažemo da vrednost 30 odgovara ljudskom šapatu, poj ptica je već 40 decibela, da ne pričamo o radu veš mašine ili klima uređaja. Običan razgovor je 60, a tuširanje 70 decibela, zvuk budilnika i plač deteta 80, sve to po međunarodno priznatoj skali.

Kada se to zna, ne čudi, možda šaljiva a možda i ne, rukom pisana objava koja se pojavila zakačena u jednoj beogradskoj zgradi, u kojoj komšija sa šestog sprata najavljuje da će se svađati sa ženom za dva dana, da iduće nedelje radi od 7, pa će morati da se tušira oko 6, a i dete mu je nešto bolešljivo… Jer, kazne za nepoštovanje kućnog reda kreću se od 5.000 za fizička do 50.000 dinara za pravna lica. Da biste to izbegli, pod odredbama Odluke, ukoliko želite, recimo, da organizujete proslavu u svom stanu, moraćete to komšijama da najavite najmanje dva dana unapred  – i da završite do jedan sat po ponoći.

Ima još toga zanimljivog u Odluci o kućnom redu, ali o tome kad naše gradske i opštinske vlasti krenu da prepisuju beogradsku…

Foto/ilustracija: Twitter printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!