Igor Jurić: Bezbednost dece je odgovornost svih nas

RADINAC, 20. novembar 2019 – Fondacija „Tijana Jurić“ ovog utorka je u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Radincu realizovala svoje edukativne programe namenjene učenicima i roditeljima. Gost radinačke škole bio je Igor Jurić, osnivač Fondacije, čovek koji zaslužuje najdublje poštovanje, jer je porodičnu tragediju i preveliki roditeljski bol zbog izgubljene ćerke hrabrošću i snagom diva pretvorio u celoživotnu misiju i borbu za bezbednost i zaštitu sve dece u Srbiji.

Programi, koji su u Radincu okupili dve stotine učenika sedmog i osmog razreda, veliki broj roditelja i nastavnika, deo su niza aktivnosti koje Fondacija „Tijana Jurić“ realizuje poslednjih meseci u osnovnim i srednjim školama Smedereva i drugih gradova sa ciljem da bolje informiše sve aktere obrazovanja i vaspitanja dece o temama o kojima se u Srbiji malo govori, a koje se tiču bezbednosti i zaštite dece i omladine.

Opterećeni teškom svakodnevicom roditelji u današnje vreme često zanemaruju decu stavljajući prioritete na pogrešna mesta. Sem toga, svi smo skloni da, kada se govori o lošim društvenim pojavama, polazimo od pretpostavke da se one dešavaju nekom drugom, a da nama ne mogu da se dese. Žmurimo, ćutimo i bežimo od istine umesto da se suočimo sa njom i učinimo sve što možemo da preventivno delujemo i sprečimo posledice.

Tribina „Ukradena bezbednost“ osmišljena je tako da kroz stvarne primere i istinite događaje predstavi roditeljima sve one opasnosti koje vrebaju decu u školi, na ulici i na internetu. Surovo realistički i potresno, Igor Jurić upoznao je bliže mnogobrojne roditelje sa devijantnim pojavama – pedofilijom, trgovinom ljudima, seksualnom i radnom eksploatacijom, sektama, posebno stavljajući akcenat na pojašnjenje načina kako prepoznati predatore na internetu koji vrebaju decu, postaju im najpre prijatelji da bi kasnije to „prijateljstvo“ prešlo u ucenjivanje i nasilje, često sa tragičnim ishodom za dečje živote.

Nova inicijativa Fondacije o kojoj je Igor Jurić takođe govorio roditeljima odnosi se na uvođenje sistema „Amber alert“ u potragu za nestalom decom, specijalnog sistema potrage koji podrazumeva alarmiranje čitavog društva, zatvaranje izlaza iz naselja, prekidanje programa medija sa relevantnim informacijama o nestalom detetu. Prema njegovim rečima, ovaj sistem omogućio bi da se brže reaguje u slučajevima nestanka dece.

Statistički podaci pokazuju da deca masovno koriste društvene mreže, ali da su veoma nespremna za sve zamke koje vrebaju u virtuelnom svetu. Dajući učenicima konkretne savete kako da sebe zaštite, Igor Jurić ih je kroz predavanje „Tijana klik“ upoznao sa čestom zloupotrebom interneta koji je mesto edukacije i zabave, ali i prostor u kojem su rizici i zloupotrebe ogromne.

Kratki filmovi napravljeni prema istinitim događajima, koji govore o deci žrtvama predatora ili vršnjačkog nasilja pokazali su radinačkim osnovcima da uvek moraju biti oprezni. Posebno je bilo reči o zaštiti ličnih podataka, zloupotrebi fotografija na društvenim mrežama, onlajn zavođenju i lažnom predstavljanju koje predatori često koriste.

Govoreno je i o vršnjačkom nasilju kojeg deca često nisu ni svesna – nad drugom ili drugaricom počinje da se vrši fizičko, verbalno, psihološko nasilje, omalovažavanje i poniženje najpre iz igre, šale, sa željom da se bude popularan u društvu, a može da se završi i, nažalost, često se završava tragično. Stoga je važno o nasilju otvoreno govoriti uvek i svugde, važno je nasilje prepoznati i prijaviti roditeljima ili nastavnicima, ali najpre – treba ga sprečiti gradeći zdravo i bezbedno okruženje.

Igor Jurić je deci predstavio i zadatak „Netpatrole“ koja uklanja sve prijavljene štetne sadržaje sa interneta, pre svega one koji ugrožavaju bezbednost dece.

Mladi glumci u edukativnoj predstavi „Krivac je tamo negde“ scenariste i režisera Vladimira Grbića su kroz interakciju sa učenicima u publici uspeli na pravi način da postave pitanja o krivici i probude u deci sopstvenu odgovornost. Kroz prikaz svakodnevice dvoje tinejdžera, prožete sukobima i nasilnim situacijama, uspeli su da dopru do svesti radinačkih osnovaca i dokažu im da krivac nije uvek neko drugi i da nisu krivi samo nasilnici – svi su krivi ako ćute pred nasiljem i ne reaguju.

Ovi edukativni programi, uz sve druge aktivnosti Fondacije „Tijana Jurić“ za svaku su pohvalu i doprinose povećanju odgovornog ponašanja svih u društvu, a bezbednost dece je odgovornost svih nas – kako glasi i slogan Fondacije i misije Igora Jurića i njegovih saradnika.

Prateći program gostovanja Igora Jurića u radinačkoj školi bila je izložba edukativnih plakata i crteža o nasilju i zaštiti na internetu ,,Reci NE nasilju usvetu i budibezbedannanetu“, koju su pripremili članovi novinarske sekcije, Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima, kao i drugi učenici viših razreda.

Tekst i fotografije: Miljana Kravić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!