Ograničavanje rijalitija i uvođenje obaveznih pola sata dečjeg programa

19. novembar 2019 – “Tražimo stavljanje na dnevni redi i odlučivanje o narodnoj inicijativi za ograničavanje rijaliti programa koju je podržalo 42.852 građana od 23. do 29. juna 2019. godine čime je ispunjen ustavni uslov za predlaganje zakona od strane građana. Tražimo da Narodna skupština odluči do kraja decembra 2019. godine“, navodi se u dopisu Skupštini Srbije.

Ako u roku od 15 dana 5.000 ljudi potpiše pismo predsednici Narodne skupštine Maja Gojković neće moći da nas ignoriše, tvrde organizatori akcije „U ime kulture“, koja je letos sprovedena.

Jesenje zasedanje parlamenta, naime, traje do kraja decembra, a naredno počinje u martu, kada je i redovan termin za održavanje parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, pa je, kako kažu, ovo jedino razumno rešenje, kako bi ovaj saziv parlamenta ispunio svoju ustavnu obavezu i u razumnom roku se izjasnio o predlogu građana.

Navedenom inicijativom, podsetimo, traži se ograničavanje rijaliti programa za opšte pružaoce medijskih usluga na tri sata u periodu od 6 do 23 časa, sprečavanje direktnog prenosa rijaliti programa, a obavezno uvođenje po pola sata kulturnog programa za decu i za maloletnike za sve emitere sa nacionalnom frekvencijom.

„Manjak kulturnog programa i nasilјe koje se promoviše u rijaliti programima imaju razarajući efekat po naše društvo, a naročito na razvoj dece i omladine. Svaki izgublјeni sat i dan znači dalјe razaranje kulture i društvenih vrednosti, a izgublјena godina, nove izgublјene generacije. Najbolјe vreme da se tome stane na put bilo je pre više od 12 godina. Drugi najbolјi trenutak je sad!“, navodi se u proglasu koji prati inicijativu za stavljanje ovog predloga na dnevni red Skupštine Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!