Tribina posvećena pitanju značaja kafane za srpsko društvo

SMEDEREVO, 18. novembar 2019 – Problemski pristup ulozi kafane i tematizacija kafane kao društvene institucije biće tema na predstojećoj tribini u smederevskom Centru za kulturu koja će, pod naslovom „Čemu još kafanologija: značaj kafane za srpsko društvo“ biti održana ovog u utorka u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19 sati. Razgovor na ovu temu zakazan je sa Dimitrijem Bukvićem, sociologom, novinarom „Politike“ i piscem.

Tokom programa, sa Bukvićem će biti vođen razgovor o kafani kao o mestu iz koga je moguće „iščitati“ društvene procese, koje je povezano za razumevanjem, tumačenjem, dijagnozom društveno-istorijske situacije. Biće razmotrena socijalna, politička i kulturna funkcija kafane u našem društvu, njena uloga kao demokratskog ambijenta, kao i pitanje opravdanosti romantizovanog odnosa prema kafani. Program će obuhvatiti i pitanja boemije, relaciju kafanskog iskustva sa slobodom i zadovoljstvom, kao i sa poimanjem vremena, komunikacije i životnog stila. O kafani će se govoriti i kao „galeriji“ inspirativnih likova i zanimljivih anegdota. Na tribini će pažnja biti posvećena pitanju sudbine kafane u prodoru kapitalističkih mehanizama, i o tome šta se desilo sa kultom kafane u tranzicionim procesima.

Ulaz na program je slobodan.

Uža područja socioloških interesovanja Dimitrija Bukvića su sociologija politike, sela, kulture i arhitekture.Član je Srpskog sociološkog društva. Naučne radove objavljivao u stručnim časopisima u Srbiji i Crnoj Gori. Novinar je lista „Politika“.

Kratke priče objavljivao je u časopisima i zbornicima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Učestvovao je na literarnim konkursima i književnim fesitivalima u zemlji i regionu i dobitnik je nekoliko nagrada. U koautorstvu s Dragoljubom B. Đorđevićem objavio je knjigu „Kafanološki astal/Karirani stolnjak“ u kojoj se nalaze izabrane kafanske kozerije koje je godinama pisao za Beogradsku rubriku „Politike”. Autor je i zbirke kratkih priča „Svaka dobija“.

Za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) pisao je o problemima kulturne politike u regionu. Profesionalno se usavršavao na treninzima i kursevima u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Američke ambasade u Srbiji i „Dojče vele akademije“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!