Site icon podunavlje.info

U Starom Selu kod Velike Plane otvorena „Kuća sunca“

STRAO SELO, 17. novembar 2019 – Protekle nedelje u Starom Selu kod Velike Plane otvorena je „Kuća sunca“, objekat koji za cilj ima obezbeđivanje uslova i podrške kako bi osobe sa invaliditetom mogle da žive u prirodnom okruženju, na maksimalnom nivou samostalnosti i integracije.

Objekat simbolično nazvan „Kuća sunca“ otvoren je uz prigodan program i zahvalnost brojnim sponzorima, donatorima i lјudima dobre volјe, koji su pomogli donirajući značajna sredstva za njenu adaptaciju.

Udruženje osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volјa za životom“ iz Velike Plane je bilo nosilac projekta koji treba da omogući ovo samostalno stanovanje uz asistenciju. Udruženje je osnovano 2003. godine u Velikoj Plani, u njega je uključeno više od 180 članova, od kojih su pedesetak osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom, a ostali članovi su sa različitim vrstama invaliditeta.

Stanovanje uz podršku u zajednici, kako kažu u Udruženju, od klјučne je važnosti kako bi se poštovala lјudska prava osoba sa invaliditetom i na taj način im se omogućilo puno učešće u društvenom životu, pogotovo imajući u vidu na finansijski status većine osoba sa invaliditetom, njihov najčešće zavisan položaj u odnosu na porodicu i čestu izolovanost u zajednici.

Foto: R. Radulović, FB privatna arhiva

Exit mobile version