Edukativni programi Fondacije “Tijana Jurić” u Radincu

SMEDEREVO/RADINAC, 17. novembar 2019 – „Bezbednost dece je odgovornost svih nas“ – slogan je fondacije „Tijana Jurić“ koja godinama kao svoj osnovni zadatak u radu ističe odgovorno ponašanje svih u društvu kako bi se deci obezbedila bezbednost, bolja i sigurnija budućnost.

U skladu sa tim, OŠ ,,Ivo Andrić“ u Radincu ugostiće u utorak, 19. novembra, Igora Jurića i njegove saradnike koji će realizovati edukativne programe za učenike sedmog i osmog razreda i njihove roditelje.

Programom je,  od 16 i 30 do 18 časova, predviđena tribina „Ukradena bezbednost“, deo namenjen roditeljima o temama o kojima se u Srbiji retko govori – o pedofiliji, trgovini ljudima, trgovini organima, seksualnoj i radnoj eksploataciji, sektama i svim drugim opasnostima koje vrebaju decu u školi, na ulici i na internet.

Predavanje „Tijana klik“, program namenjen učenicima o bezbednoj upotrebi interneta i njegovoj zloupotrebi i zamkama je od 18 do 18 i 45, a potom, do  19 i 30 biće odigrana predstava „Krivac je tamo negde“. Edukativna predstava, namenjena učenicima od 13 do 17 godina, koja, kroz interakciju sa gledaocima i postavljanje pitanja o krivici i odgovornosti, govori o odnosu prema tuđim postupcima, prvenstveno nasilnim, ali takođe ima za cilj da u deci probudi odgovornost za sopstvene postupke. Scenario i režija: Vladimir Grbić

Prateći program je izložba plakata „Reci NE nasilju svetu i budi bezbedan na netu!“, o vrstama nasilja i zaštiti dece na internetu, koju su pripremili učenici viših razreda, članovi novinarske sekcije, Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima.

Od 18. do 22. novembra biće u praksi ostvareno vršnjačko učenje – učenici sedmog i osmog razreda će na nekoliko tribina i radionica upoznati učenike petog i šestog razreda sa temom nasilja i savetima o zaštiti na društvenim mrežama.

Ovim aktivnostima radinačka osnovna škola želi da razvije svest o zajedničkoj odgovornosti svih činilaca u obrazovanju i vaspitanju dece i skrene pažnju na društvene probleme koji se tiču dece, njihove bezbednosti i zaštite.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!