Najava zabrane uvoza polovnjaka sa evro 3 i evro 4 motorima

14. novembar 2019 – „Srbija će ići u korak sa svetom i zabraniće uvoz automobila sa najlošijim motorima koje Evropa iz upotrebe izbacuje da bi zaštitila svoje stanovništvo i životnu sredinu. Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorima ‘evro 3’ ili ‘evro 4’ nije samo pitanje saobraćaja i privrede, i ne sme se posmatrati samo kao socijalno pitanje, jer ekonomija ne može imati prednost nad zaštitom zdravlјa i životne sredine”, kazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obraćajući se učesnicima okruglog stola Privredne komore Srbije na temu „Uticaj saobraćaja na životnu sredinu u Republici Srbiji, problemi i moguća rešenja“.

Trivan je naglasio da se mora zaustaviti zabrinjavajući, stalni porast uvoza polovnih vozila sa najlošijim motorima jer em su zagađivači životne sredine zbog emisije štetnih gasova, em predstavlјaju potencijalni opasni otpad, koji kada se više ne koristi mora da se preradi, a Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za  preradu te vrste otpada.

Prema procenama MUP-a, ovi automobili sada čine 80 odsto ukupnog voznog parka; euro 3 motor u Srbiji ima 1,6 miliona vozila od ukupno nešto više od 2.000.000 automobila.

Prošle godine je u Srbiju uvezeno 141.042 polovnjaka, a više od polovine je starije od 13-14 godina, objavio je „Blic“, uz napomenu da se na tehničkim pregledima vozila pokazalo da više od polovine ili čak 1,2 miliona vozila u Srbiji emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Inače, u svim zemalja u okruženju vozila sa evro 3 motorima su zabranjena, u nekima odskora i euro 4, kao i uopšte uvoz vozila starijih od 10 godina.

Dakle, ko je pazario – pazario je. Za sada se još uvek licitira sa tim kada će zabrana stupiti na snagu. Najverovatnije je da će to biti 2021, jer je naredna, ako ništa drugo, izborna godina, a ovakvi potezi, da se narodu ukine jedina prilika da pazare i voze jeftina a relativno dobra vozila, nigde i nikada nisu bili popularni.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!