Dokumentarci „Muzičke traume“ i „Električni orgazam za lјude budućnosti“

SMEDEREVO, 13. novembar 2019 – Program „Dan domaćeg filma“ organizuju Filmski centar Srbije i DOK Srbija u 20 gradova, među kojima je i Smederevo. Sutra, u četvrtak 14. novembra, biće prikazivani dokumentarni filmovi u domaćoj produkciji koji nisu imali širu bioskopsku distribuciju, a koji svojim kvalitetima zavređuju da budu prikazani filmskoj publici.

U bioskopu smederevskog Centra za kulturu, u okviru „Dana domaćeg filma“, biće prikazana dva filma. Prvi je kratki, desetominutni animirani film Miloša Tomića „Muzičke traume“, zasnovan na dokumentarnim audio pričama, i njegova projekcija počeće u 19 sati. Film „Muzičke traume“ rezultat je autorove opsednutosti iskustvom iz muzičke škole. To je ritmična kompilacija traumatičnih, ali i zabavnih ispovesti bivših učenika i pokušaj da se animacijom vizualizuje muzika. Iskustva su dokumentarna, ali slika dolazi direktno iz sveta muzičkih impresija.

Odmah nakon ovog biće prikazan dokumentarni film „Električni orgazam za lјude budućnosti“ u režiji Marije Vukić. Prateći grupu Električni orgazam na njihovoj prekookeanskoj turneji proleća 2018. godine, autorka slika portret jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije, otkrivajući zanimlјive i manje poznate detalјe koji su činili njihovu 39 godina dugu karijeru, a sve direktno iz sećanja samih članova benda, bez cenzure i filtriranja.

Najavlјeno je prisustvo reditelјa oba filma, sa kojima će publika moći da razgovara nakon projekcija.

Ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!