Site icon podunavlje.info

O inteligenciji biljaka na tribini u smederevskom Centru za kulturu

SMEDEREVO, 12. novembar 2019 – Inteligencija biljaka tema je predstojeće tribine u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo koja će biti održana u sredu, 13. novembra, a na kojoj će govoriti dr Branislav Šiler.

Šiler je viši naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, aktivan kako na planu akademskog delovanja, tako i na popularizaciji nauke. Nakon uvodnog dela izlaganja posvećenom carstvu biljaka održaće ilustrativnu prezentaciju o orhidejama kao „majstorima prevare“, a zatim će se baviti mogućim odgovorima na pitanje o postojanju inteligencije kod biljaka, o tome da li se i u kom smislu, shodno našim poimanjima inteligencije, može govoriti o inteligenciji biljaka.

Programsko veče biće prilika za zanimljivo upoznavanje sa načinima na koje biljke percipiraju svoje okruženje i prilagođavaju mu se, sa svetom čula kod biljnih organizama, koji su sposobni za razlikovanje boja i reagovanje na svetlosne stimuluse,  koji osećaju dodir, registruju silu teže, reaguju na isparljiva jedinjenja, poseduju svoj sistem signalizacije, a imaju i sposobnost pamćenja bioloških informacija koje koriste u svrhu svog opstanka i adaptacije.

Ulaz na program koji počinje u sredu u 19 sati u Koncertnoj dvorani smederevskog centra za kulturu je slobodan.

Exit mobile version