Site icon podunavlje.info

Političko pitanje nedelje: Kako je plaćen račun u pečenjari?

SMEDEREVO, 12. novembar 2019 – Tekst pod naslovom „Jasna i Bogi – alkohol i pečenje o trošku grada, u radno vreme“, objavljen početkom prošle nedelje na portalu epodunavlje.rs, bio je povod za današnju konferenciju za štampu u plenumskoj sali Gradske uprave. Mada se u naslovu, i u tekstu, nalaze dva imena, na konferenciji je bio samo drugoimenovani Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada Smedereva.

Spasojević, kako je rekao na početku, ne spori da se pomenutog dana našao u narečenoj pečenjari, ali je to jedino tačno u tekstu, sve ostalo nije istina, uključujući i napisano da je račun plaćen iz  budžeta grada, sam ga je, tvrdi, svojim parama platio.

– Nisam član nijedne stranke, niti pokreta ili grupe građana. Kao predsednik Skupštine grada, za razliku od mojih prethodnika, koji su imali 24 sata dnevno na raspolaganju službeni auto na raspolaganju, ja to nisam prihvatio. Nikada nisam naplatio nijednu dnevnicu, samo sam jednom-dvaput potpisao račun po ovlašćenju gradonačelnice, kada sam bio domaćin delegacijama iz Kine. Jedina istina je da sam zaista bio u toj pečenjari na privatnom ručku, koji sam platio iz svog džepa – tvrdi Bogi iz naslova, Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada Smedereva.

Informacija, o njihovoj poseti pečenjari, stigla je do autora teksta, navodno, od Bojana Teofilovića, doskorašnjeg zamenika gradonačelnika, koji ih je pratio, odnedavno zaposlenog u Arhivu grada Smedereva, mada ni tamo, kako je kazao Spasojević, ne radi nego vreme provodi u Gradskoj upravi „špijunirajući ko dolazi kod Jasne Avramović i slušajući kroz vrata o čemu se tamo priča“.

– On je za mene politička prošlost, na omotu njegovog političkog dosijea stoje slova „A A“ – ad akta. I zato su ga stavili u arhiv, da tamo radi, verovatno da to sredi – kazao je, najavivši da će postaviti odborničko pitanje kako se Teofiloviću isplaćuje plata s obzirom da ga na poslu nema.

Predsednik skupštine, kako je objasnio, očekivao je da će, kada je već ovakav tekst objavljen, od predstavnika vladajuće većine, prvenstveno od partnera iz SNS-a, biti pitan šta je u stvari bilo, kako bi, ako mu veruju, bilo osporeno takvo pisanje. Umesto toga, zatekao je njihova imena među onima koji su lajkovali objavu teksta na Fejsbuku, kako je rekao, „podržavši laži koje su iznesene“.

Sporni tekst možete da pročitate OVDE

Po završetku Spasojevićevog obraćanja, novinari su se, sasvim očekivano, naglas upitali zašto su uopšte pozvani, koji je razlog sazivanja konferencije za štampu kada postoji način da se direktno demantuje određeni napis, a tu je i Savet za štampu, pa i tužba redovnom sudu, pogotovo znajući činjenicu da je predsednik skupštine pravnik po struci. Da li je račun u pečenjari plaćen iz budžetskih sredstava ili ne – i nije neko pitanje koje će, pored svega što nam se svakodnevno dešava, ostaviti čitaoce bez daha i privući njihovu pažnju izveštaju sa ovakve jedne konferencije.

Kad već behu spomenuta budžetska sredstva, novinare je zanimalo i kako to da se ovakav tekst, a nije jedini takve prirode, pojavio na portalu koji je izdašno (su)finansiran parama građana Smedereva. Portal epodunavlje.rs je, naime, pre dve godine na smederevskom konkursu dobio 7 miliona dinara, koje nije opravdao, ali je to pitanje, nekim čudom, pometeno pod tepih. Ove godine je takođe na konkursu za sufinansiranje medija Grada Smedereva taj portal sa sedištem u Vršcu dobio milion i 200 hiljada, ili u našim parama oko 10 hiljada evra. Daleko od toga da sredstva odobrena za pojedinačne projekte na ovakvim konkursima treba da onog koji ih dobije obavežu na ćutanje, ali isto tako bi trebalo da znače da je korisnik njih vredan po profesionalnim kriterijumima, a ne da „širi gnusne laži“, kako je Spasojević više puta tokom konferencije ponovio. Ipak, kako se čulo iz redova novinara, logično bi bilo da su na ovu konferenciju pozvani i autori teksta, neko iz epodunavlje.rs, da i oni izveste o tome šta je ovde rečeno, jer se i o njima radi. Moguće da bi imali šta da kažu u svoju odbranu.

Da li je bila i gradonačenica u pečenjari, glasilo je jedno od pitanja. Jeste, ali nakratko, bio je odgovor na konferenciji koja se na momente pretvarala u dijalog predstavnika medija sa njenim sazivaocem. Podela u vrhu gradske vlasti u Smederevu odavno nije tajna, a na pokušaj da se prisutni novinari instrumentalizuju, da prostim izveštavanjem sa ovakve jedne konferencije, sa mišljenjem samo jedne strane, budu pijuni u toj igri, većina nije bila spremna. S obzirom na predstojeće izbore, vrlo verovatno da bi ovo mogao da bude početak serijala takvih ili sličnih događanja, ako se, posle današnjeg ne baš uspešnog pokušaja, ne dosete nekog suptilinijeg načina da ostvare uticaj na medijske poslenike.

Exit mobile version