Toplana u Grockoj prva sa ekološkim sistemom za prečišćavanje gasova

11. novembar 2019 – Prošle nedelje toplana u Grockoj postala je prva u Srbiji koja ima ugrađen italijanski sistem za prečišćavanje dimnih gasova i uštedu energije, objavilo je preduzeće „Eko Grocka“ iz ove beogradske prigradske opštine. Ugrađeni sistem putem vodenih raspršivača šest do sedam puta kompletno pere ohlađeni dim, koji se otpušta u atmosferu. U odnosu na stari sistem, kod koga je temperatura u dimnjaku išla i do 250 stepeni, ubuduće neće prelaziti 50 stepeni. Količine ugljen-monoksida ovim sistemom drastično se smanjuju, čak i do 50 posto, a oksidi sumpora, kao i oksidi azota, dovode u parametre dozvoljenih granica.

Sa ekološke strane, kako se navodi u objavi, ovim postrojenjem se sva četiri parametra koje zahtevaju evropski standardi dovode na nivo propisanih mera. Štetne čestice će se taložiti u specijalnim tankovima, koji će se po potrebi čistiti.

Sistem za prečišćavanje u ovoj toplani trebalo bi da počne da radi za desetak dana, tako da će Gročani, navodi se dalje, tokom grejne sezone udisati daleko kvalitetniji vazduh nego što je bio to slučaj do sada.

Foto: Eko Grocka

Skorašnji članci

error: Content is protected !!