Zaštitnik građana o zagađenju vazduha u Radincu, Ralji i Vranovu

BEOGRAD/SMEDEREVO, 9. novembar 2019 – Ministarstvo zaštite životne sredine, osim podnošenja prijava za privredni prestup, nije u cilju sprovođenja efikasnog inspekcijskog nadzora i pravovremenog otklanjanja zagađenja vazduha u naseljima Radinac, Ralje i Vranovo u Smederevu, razmotrilo primenu ostalih ovlašćenja, predviđenih Zakonom o zaštiti vazduha, utvrdio je Zaštitnik građana.

Ministarstvo zaštite životne sredine je propustilo da nesumnjivo utvrdi da li je HBIS GROUP Serbia Iron & Steel  d.o.o. Beograd preduzelo ostale mere zaštite životne sredine predviđene Studijom o proceni uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu, a pre svega da li se sprovodi adekvatan monitoring uticaja objekata tog operatera na životnu sredinu, odnosno sva predviđena merenja, navodi se dalje.

Zaštitnik građana je takođe u postupku kontrole utvrdio da je Grad Smederevo načinio propust u radu jer do danas nije usvojio Plan kvaliteta vazduha, iako je izrađen i na koji je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo svoju saglasnost .

Na osnovu utvrđenog nedostatka u radu, Zaštitnik građana uputio je Ministarstvu zaštite životne sredine i Gradu Smederevu sledeće preporuke:

– Potrebno je da Ministarstvo zaštite životne sredine, preko republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, imajući u vidu poslednje rezultate merenja, kao i nepostupanje operatera po već datim nalozima, razmotri primenu ostalih ovlašćenja predviđenih članom 76. Zakona o zaštiti vazduha , prema nadziranom subjektu, HESTEEL SERBIA IRON & STEEL d.o.o. Beograd, a koja se tiču privremene zabrane rada stacionarnog izvora zagađivanja ili nalaganja preduzimanja drugih odgovarajućih mera zaštite dok se emisija i nivoi zagađujućih materija u vazduhu ne svedu na propisane granične vrednosti.

– Potrebno je da Ministarstvo zaštite životne sredine, preko republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, u postupku inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti nesumnjivo utvrdi da li HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd preduzima ostale mere zaštite životne sredine predviđene Studijom o proceni uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu , a pre svega one koje se tiču uspostavljanja svih navedenih mernih stanica, kao i ispitivanja emisije zagađujućih materija na svim emiterima.

– Potrebno je da nadležni organi Grada Smedereva, u cilju efikasnog upravljanja kvalitetom vazduha preduzmu sve neophodne mere u cilju što skorijeg donošenja, odnosno usvajanja Plana kvaliteta vazduha, shodno članu 31. Zakona o zaštiti vazduha , na koji je već pribavljena saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine .

Ministarstvo zaštite životne sredine i Grad Smederevo treba da  obaveste Zaštitnika građana, u roku od 60 dana od dana prijema upućenih preporuka, o postupanju po njima, uz dostavljanje relevantne dokumentacije i drugih dokaza na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi da je po preporukama Zaštitnika građana postupljeno.

Nadležni organi Grada Smedereva će, kako je za Podunavlje.info nezvanično rečeno, posle zvaničnog prijema preporuka Zaštitnika građana, postupiti u zakonskom roku i, kako nam je kazano, „preduzeti sve neophodne mere u cilju efikasnog upravljanja kvalitetom vazduha na teritoriji grada Smedereva“.

Utvrđenje i preporuku Zaštitnika građana možete da pogledate OVDE:

Skorašnji članci

error: Content is protected !!