Site icon podunavlje.info

Krnjevo: Obeleženo 240 godina najstarije seoske škole u Srbiji

KRNJEVO, 9. novembar 2019 – Svečanom liturgijom u crkvi brvnari iz 18. veka, koja ja posvećena Svetom Georgiju i svečanom akademijom u seoskom domu kulture, kojoj su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i brojne druge ugledne zvanice, danas je u Krnjevu kod Velike Plane obeleženo 240. godina od početka rada prve osnovne škole u tom selu.

Zvanično, u pitanju je najstarija seoska osnovna škola u Srbiji južno od Save. Škola je radila pod okrilјem manastira Manasija i smatra se pretečom Beogradskog liceja, današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Ministar Šarčević je rekao da je ova škola simbol srpske prosvete i obećao da će država pomoći da se kompleks u šumi Divostin, na periferiji Krnjeva, koji čine škola i crkva brvnara iz prve polovine 18. veka sačuvaju za buduće srpske naraštaje.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković je podsetio da ova opština ima nekoliko nacionalnih dragulјa.

– Imamo najstariju seosku školu u Srbiji. Imamo jednu od najstarijih crkvi brvnara u Srbiji. Imamo manastir Koporin, crkvu Pokajnicu i Radovanjski lug, sa tamošnjom crkvom. I sve to u krugu čiji je prečnik desetak kilometara. Preci su nam ostavili bogato kulturno i moralno nasleđe, na nama je da to nasleđe negujemo.

Zgrada nekadašnje škole se nalazi u porti Crkve svetog Georgija i danas se koristi za crkvene potrebe. Oko nekadašnje škole i porte nalazi se groblјe koje je formirano još 1820. godine.

Škola je iznedrila mnoge poznate ličnosti, među kojima su Anta Protić, ministar finansija u Srbiji Miloša Obrenovića, Stojan Ćirković, ustanik i Milošev kneževski kapetan, Aranđel Ilić, učitelј i sveštenik, Vojislav Ilić Mlađi, sin Aranđela, poznati pesnik, Kosta Manojlović, kompozitor, akademik, Stamenko Đurđević, akademski slikar i vajar, Miloš P. Ćirković, oficir – potpukovnik srpske vojske, solunac, napisao je pripovetku „Tamo daleko“, koja govori o boravku na Krfu 1916. godine, Nikola Živanović, radikal, poslanik Narodne skupštine, potpisnik Krfske deklaracije 1917. Miodrag- Mija Krnjevac, čuveni harmonikaš i kompozitor srpskih izvornih pesama i Aleksandar Tirnanić- Tirke, jedan od najbolјih fudbalera u Kralјevini Jugoslaviji.

Tekst i foto: Dušan Marić

Exit mobile version