Site icon podunavlje.info

Prijem za osvajače medalja na Svetskom prvenstvu u kik boksu

SMEDEREVO, 7. novembar 2019 – Predstavnici smederevskog Gradskog veća organizovali su danas svečani prijem za kik boksere koji su na nedavnom Svetskom prvenstvu u Sarajevu osvojili medalje, kao i njihovog trenera koji je nosilac titule najboljeg na ovom takmičenju.

Sportiste je ispred lokalne samouprave pozdravila Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća resorno zadužena za ruralni razvoj i mesne zajednice i čestitala im na postignutom uspehu.

“Zahvaljujem vam se zato što na najbolji način predstavljate naš grad i njegovo ime pronosite širom naše zemlje i van njenih granica. Naš zadatak je da kreiramo politiku tako da sport dobije mesto koje mu pripada u ovom sistemu.”

Član Gradskog veća zadužen za sport Saša Branežac je istakao da su ovo najlepše stvari u poslu kojim se trenutno bavi i dodao da su to za njega posebno emotivni trenuci.

“Znam šta znači biti šampion, naročito u ovakvom borilačkom sportu, da se neko ne naljuti, pravom ‘muškom’ sportu, posebno u ovom sistemu takmičenja, kada ste svaki dan imali mečeve, a vratili se sa peharom i medaljama i, što je posebno važno, bez povreda. Do krajnjih granica ste davali sebe i omogućili da se svi radujemo. Ponosni smo što predstavljate naš grad na svetskom nivou”, rekao je pored ostalog Branežac  i poručio da će Grad Smederevo i finansijski nagraditi uspeh smederevskih sportista sa 100.000 dinara.

Nagrađeni trener Dejan Pavić se zahvalio na toplom I srdačnom prijemu kao i na opredeljenim budžetskim  sredstvima, svemu što je omogućilo da klub radi neometano i pomoglo u samim pripremama.

“Deset godina sam trener reprezentacije, sada sam i glavni trener, pomoćnik selektora i dobro znam šta su ovi momci uradili. Aleksandar Menković je postigao rekord, jer još iz vremena ’stare Jugoslavije’ niko nije uspeo da pobedi pet mečeva u nizu na velikom takmičenju, i to u ovako jakoj konkurenciji, gde je došla Amerika u najjačem sastavu, Australija, Rusija i mnoge druge zemlje. U prošlosti smo imali nekoliko takmičara koji su imali isto pet mečeva, ali niko nije do sada uspeo da pobedi u tom ključnom, petom meču. Aleksandar Menković je relativno mlad, ima 23 godine i uspeh je utoliko veći u kategoriji do 81 kilograma, možda najtežoj disciplini, da redom pobedi protivnike iz Hrvatske, Poljske, Makedonije, što je bilo možda i finale pre finala. U polufinalu je pobedio borca iz Belorusije, da bi u finalu nadmašio velikog protivnika iz Rusije. Mislim da smo osvetlali obraz kako gradu tako i Srbiji. O Nikoli Stošići, šampionu koji toliko godina traje kao vrhunski reprezentativac i kapiten naše reprezentacije, sve znate. Na takmičenju u Sarajevu Stošić je pobedio u tom polufinalnom  meču, međutim sudije su to drugačije videle. Nikola i ja još nismo preboleli taj poraz, posebno zato što se on ove godine  oprostio od amaterskog kik boksa i verujem da bi to finale sa protivnikom iz Rusije bio možda i najveći meč u njegovoj karijeri. Na kraju, kako ste vi prepoznali naš rezultat, tako je prepoznalo i Ministarstvo sporta, pa ćemo danas biti i na prijemu kod ministra Vanje Udovičića i preneću mu da smo ispoštovani u našem gradu na visokom nivou.”

Aktuelni evropski šampion Nikola Stošić je naglasio da je ovo prvi put da ih je neko iz lokalne samouprave uvažio i pri tome još nagradio.

“Iskreno nisam zadovoljan ovim rezultatom (svetska bronza), znam šta sam želeo i šta sam mogao da ostvarim. Polako preboljevam toi nastavljam dalje. Žao mi je što je ovo moje poslednje amatersko Svetsko prvenstvo i falilo mi je to zlato. Šta je tu je… Nastaviću da u najboljem svetlu predstavljam svoj grad i u profesionalnoj konkurenciji.”

Svetski prvak iz Sarajeva Aleksandar Menković je rekao da mu je čast što je na ovako velikom takmičenju predstavljao svoj grad i svoju državu.

“Bilo je naporno, bilo je teško… Pripremao sam se čitave godine, ali je na kraju ovo takmičenje donelo velike rezultate. Sledeće što me očekuje je profesionalni meč za pojas do 81 kilograma 16. januara, i predstavljaću naš grad i državu na možda najvećem takmičenju do sada u Francuskoj”, rekao je Menković.

Exit mobile version