Site icon podunavlje.info

Gde, i koliko, na Dunavu sme da se vadi šljunak i pesak

6. novembar 2019 – Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode objavilo je obaveštenje o uslovima i postupku sticanja prava na vađenje rečnog nanosa, ponudile u zakup državno vodno zemljište uz 16 reka na kome će biti dozvoljeno vađenje rečnih nanosa.

Na Dunavu, Savi, Drini, Limu, Velikoj Moravi, Južnoj Moravi i Zapadnoj Moravi početna cena godišnje zakupnine je 16,5 dinara po kvadratnom metru državnog zemljišta u zonama gde je dozvoljeno vaditi nanose – pesak i šljunak. U dunavskoj zoni, od ušća Nere do Golupca, nema ograničenja u količinama koje mogu da budu izvađene, a dodatno je u ostalih pet zona dunavskih obala dozvoljeno da se izvadi godišnje ukupno 3,2 miliona kubika nanosa.

Cilј vađenja rečnog nanosa je očuvanje i pobolјšanje režima voda Zakonom o vodama, a u članu 88a utvrđeno je da se vađenje rečnog nanosa vrši sa vodnog zemlјišta, na lokalitetima gde je to od interesa za očuvanje ili pobolјšanje vodnog režima, u obimu koji neće narušiti vodni režim, postojeće korišćenje podzemnih voda, stabilnost obala i prirodnu ravnotežu akvatičnih i priobalnih ekosistema.

Rokovi za podnošenje pisanih ponuda su 28. i 29. novembar, ponude će tada biti otvorene, a rešenja o davanju u zakup biće doneta u roku od 10 dana. Ugovori o zakupu trajaće do 28. septembra 2021. godine.

Foto: Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode

Exit mobile version