Site icon podunavlje.info

Predstava kao deo projekta „Limenkica-ulaznica – vratimo čoveka prirodi“

SMEDEREVO, 4. novembar 2019 –  U okviru projekta „Limenkica-ulaznica – vratimo čoveka prirodi“, podržanog od strane Ministarstva zaštite životne sredine, u smederevskom Centru za kulturu će sutra, u utorak 5. novembra, biti izvedena predstava za decu „Čudesna šuma“ u produkciji pozorišta „Čarapa“ iz Beograda.

Da bi publika mogla da prisustvuje programu, potrebno je da svako dete donese po 5 praznih, iskorišćenih limenki za piće. Kada predaju limenke dobiće jednu aluminijumsku “paricu”, nazvanu Alu-coin. Njome “kupuju” jednu ulaznicu.

Glavni cilj projekta je jačanje svesti dece o značaju očuvanja životne sredine, posebno zaštiti prirode i ponovnog povezivanja čoveka sa njom. Direktno je usmeren i na razvijanje svesti kod dece u predškolskom i školskom uzrastu u oblasti razdvajanja otpada na mestu nastanka.

Približavanje problematike zaštite šuma i odgovornom odnosu prema prirodi, osnovna je tema predstave Dečijeg pozorišta “Čarapa” “Čudesna šuma”, koja je rađena po istoimenoj knjizi Katarine Ralić, koristeći se sredstvima teatra senki, kroz priču iz slovenske mitologije, ispričana na izuzetno neobičan i interesantan način.

Program projekta koji se odvija od 12 časova u Centru za kulturu Smederevo obuhvata predprogram (koji počinje 30 minuta ranije) koga čine projekcije edukativnih filmova, nastup maskote akcije Li Men-a, ćoveka sa Alu planete, predavanje limenki, presovanje limenki u reciklažnoj presi, dobijanje alu coin – parica (prva reciklažna valuta na svetu!), “kupovanje” alu coin-ima ulaznica, ali i raznih edukativnih predmeta, a zatim gledanje pozorišne predstave za decu “Čudesna šuma”.

Ukoliko neko ima više limenki, (10-15-20…) dobiće više alu coina. Jedan alu -coin vredi 5 praznih limenki. Tim dodatnim “paricama”, deca mogu da “kupuju” razne korisne stvari u “Limenkica shopu” – ekološke torbe, olovke,priveske, knjige…. Nakon toga deca gledaju predstavu, a prikupljene limenke odlaze u centar za reciklažu.

Predstavu je režirala Katarina Pavličić, kreator lutaka-senki je Marija Momić. Igraju: Miroljub Turajlija, Valentina Pavličić/Anja Orelj (članovi ansambla Pozorišta na Terazijama), Marko Marković, Maja Nikolić. Scenograf je Ana Husak, a autor kostima Maja Janković.

Exit mobile version