Od 1. janura poskupljuje televizijska pretplata

4. novembar 2019 – Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine poskupeće sa 220 na 255 dinara, predviđeno je u Vladinom zakonu o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas ušao u skupštinsku proceduru. Kako se navodi u predlogu, kod povećanja cene se polazilo od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

Javni medijski servisi delimično se finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse, koja bi se, kao i do sada, naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, čime se obezbeđuje, kako je navedeno, visoki stepen naplate takse.

Vlada je navela i da se sredstva po osnovu takse za javni servis, kao i njen ukupan iznos, utvrđuju u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskoj snazi obveznika.

Podsetimo da je Vlada Srbije privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. Taksa je prethodni put poskupela krajem 2018. godine. Tada je rečeno da će u naredne dve godine, umesto dotadašnjih 150, ona biti 220 dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!