Site icon podunavlje.info

Sindikat Sloga za zabranu rada nedeljom trgovinskih centara

3. novembar – Početkom ove sedmice Sindikat Sloga se obratio javnosti i nadležnima inicijativom da se, kako je to nedavno učinjeno u Crnoj Gori a odavno na snazi u većini evropskih zemalja, zabrani rad velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedelјom. Položaj radnika lošiji je nego ikada, očuvanje porodice često dovedeno u pitanje zbog rada nedelјom koji je postao pravilo koje se zloupotreblјava, tvrde iz ovog sindikata.

„Smatramo da bi država trebala zakonom da propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedelјka ujutro, prvog radnog dana sedmice. Slažemo se da treba poštovati investitore koji su uložili novac u biznis, ali treba poštovati i radnike koji su u većini i njihovo pravo na odmor vikendom u krugu porodice, na način kako to oni žele“, kažu iz Sloge.

Po nekim procenama, u Srbiji oko 200.000 ljudi radi u trgovini, i za njih je i nedelja radni dan kao i svaki drugi.

„Svako dalјe zagovaranje ili nametanje rada nedelјom kao obavezu samo će nastaviti dalјe urušavanje prava zaposlenih i njihovo prezaduživanje promovisanjem kupohiličarskih vrednosti, posebno kod mladih generacija. Ukoliko država ne bude imala sluh za hitno rešavanje ovog problema, čeka nas totalno uništenje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od ’milosti’ krupnog kapitala”, navodi se u saopštenju Sloge, koja poziva da se uvede tzv. grčki model.

Grčka je, naime, pre nekoliko godina uvela nova pravila o radnom vremenu. U ovoj zemlji, kako piše BBC na srpskom, uobičajeno radno vreme prodavnica u velikim gradovima je od devet ujutru do devet uveče – svim danima osim nedelje. Prodavnice u manjim gradovima i prigradskim naseljima rade po smenama. Ponedeljkom, sredom i subotom rade od devet ujutru do tri popodne, dok utorkom, četvrtkom i petkom rade u dve smene – od devet ujutru do pola tri popodne, a zatim od pola šest do osam i trideset uveče. Supermarketi rade od devet ujutru do devet uveče svakog dana osim nedelje.

Zakonom je propisano da su nedelje radne za sve sedam puta u toku godine, pa taako stanovnici Grčke u kupovinu mogu dve nedelje pre Božića, svake prve nedelje u vreme rasprodaja – što su ukupno četiri dana – a radnje su otvorene i u nedelju pre Uskrsa. Ipak, postoje radnje kojima je dozvoljen rad tokom čitavog dana sedam dana nedeljno – naročito u turističkim područjima.

Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom. Pravila su najstroža u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi nedeljom.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version