Lozovik apsolutni pobednik Susreta sela Srbije 2019.

LOZOVIK, 3.  novembar 2019 – Juče je održana završna priredba tradicionalne manifestacije Susreti sela Srbije, koju svake godine organizuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije, a za najbolјe selo u Srbiji u 2019. godini proglašen je Lozovik iz opštine Velika Plana.

U konkurenciji sela do 1.000 stanovnika najbolјa je Bukovica (Kralјevo), dok su druga i treća nagrada pripale Zlakusu (Užice) i Oplaniću (Kralјevo).

Među selima koje imaju između dve i tri hilјade stanovnika za najbolјe u 2019. godini proglašeno je selo Pečenjevce (Leskovac), drugo je Banatsko Aranđelovo (Novi Kneževac) a treće Farkaždin (Zrenjanin).

Mrčajevci (Čačak) su najbolјe među selima koje imaju više od dve a manje od tri hilјade žitelјa. Čačani su pobedili Srpski Itebej (Žitište) i Saraorce (Smederevo).

U konkurenciji sela između 3.000 i 5.000 stanovnika prvu nagradu dobilo je Krnjevo (Velika Plana), drugu Šimanovci (Pećinci) i Lazarevo (Zrenjanin).

Među najvećim selima Srbije, koja imaju preko 5.000 stanovnika, posle apsolutnog šampiona za ovu godinu Lozovika, najbolјi su Bajmok (Subotica), Omolјica (Pančevo) i Novo Miloševo (Novi Bečej).

Dobitnici zlatne medalјe Kulturno prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi i životu na selu su KUD „Radica Ranković“ iz Lozovika (110 godina postojanja), KUD „Obilić“ iz Krnjeva (50 godina rada dramske sekcije), KUD „Radiša Poštić“ iz Mrčajevaca (100 godina rada), KUD „Iskon“ iz Šimanovaca (10 godina rada), Dom kulture Banatsko Novo Selo (narodni orkestar u kojem svih 10 članova imaju završenu Muzičku akademiju), ekološko udruženje „Sačuvajmo Drinu“ iz Badovinaca (čišćenje obala Drine od smeća), Udruženje žena Crnobarke iz Crne Bare kod Bogatića (stvaralaštvo žena u seoskoj sredini), Udruženje žena Vredne ruke iz Srpskog Itebeja (stvaralaštvo žena u seoskoj sredini) i Tamburaški orkestar iz Saraoraca (razvoj muzike na selu).

Dodelјeno je i 18 zlatnih medalјa za pojedinačni doprinos kvalitetnijem životu na selu. Među nagrađenima su i Bora Otić, autor emisije „5Kazanje“ na TV Vojvodina, Snežana Simeunović iz Čalme, Neđo Topić iz Banatskog Novog Sela, Zvonko Pavković iz Štipine, Slavko Brodalić iz Bosuta, Nikola Božinov iz Gračaca, Petar Kolović iz Samaile, Velјko Bojanić iz Bačkog Jarka i Zlatan Fehimović iz Novog Kneževca.

Nagrađeni su dobili pehare, medalјe i plakete koje su im uručili pomoćnik ministra polјoprivrede Aleksandar Bogićević, predsednik opštine Velika Plana Igor Matković, a u ime Kulturno prosvetne zajednice Srbije prof dr Zoran Avramović i Živorad Ajdačić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovalo je kulturno-umetničko društvo „Radica Ranković“ iz Lozovika, tamburaški orkestar Saraorci, orkestar iz Banatskog Novog Sela i pevač Rade Jorović.

Tekst i foto: Dušan Marić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!